Зробити евтаназію у Швейцарії можна за допомогою спеціальної капсули

Дата: 07 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Швейцарії компанія “Exit International”, що розробила спеціальну капсулу для евтаназії “Sarco”, отримала дозвіл на її використання. 

Про це повідомили на сайті компанії. 

Фото: exitinternational.net

Капсулу друкують на 3D-принтері, а людина, яка планує зробити евтаназію, активізує процес ізсередини після того, як дасть відповіді на декілька запитань. Модуль, як наголошують розробники, легко транспортувати, а тому процес можна проводити, наприклад, на відкритому повітрі.

Наразі для проведення евтаназії у Швейцарії використовують пентобарбітал натрію, який змушує людину спочатку заснути протягом двох-п’яти хвилин, а потім упасти в глибоку кому та померти. Однак дозволена для використання капсула діє за іншим принципом: внутрішній простір заповнюють азотом, швидко знижуючи рівень кисню з 21% до 1% приблизно за 30 секунд. 

“Людина відчуватиме себе трохи дезорієнтованою і може відчути легку ейфорію, перш ніж знепритомніє. Смерть настає через гіпоксію та гіпокапнію, нестачу кисню та вуглекислого газу відповідно. Немає паніки, немає відчуття ядухи”, – переконують розробники. 

Поки існує лише два прототипи капсули, а третій перебуває на етапі завершення друку в Нідерландах. Якщо все піде добре, то третю машину мають підготувати для експлуатації у Швейцарії у 2022 році.

Минулого року 1300 людей у Швейцарії пішли з життя за допомогою евтаназії. Зробити це можуть як громадяни країни, так і іноземці, які мають показання для процедури. 

Нагадаємо, що самогубство з професійною допомогою вважається легальною процедурою, зокрема, у Нідерландах, Люксембурзі, Колумбії, Швейцарії, Японії, Канаді та деяких штатах США. Такою евтаназію вважають і в Бельгії, де для дорослих її дозволили проводити 2002 року, а 2014-го можливість добровільно піти з життя стала доступна й для дітей. У вересні минулого року цю процедуру в країні вперше провели 17-річному хлопцю.

Раніше ZMINA докладно розповідала, як евтаназію зробили відомій паралімпійській спортсменці Маріці Верворт. Жінка не приховувала свого бажання піти з життя, адже ще у віці 14 років їй діагностували руховий параліч рук і ніг, причиною якого став рідкісний порок шийних хребців. Незважаючи на це, Верворт почала займатися баскетболом на візках, а пізніше – тріатлоном. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter