Збитки через привласнення та знищення українського зерна росіянами сягають понад 30 мільярдів гривень – Бєлоусов

Дата: 22 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

РФ намагається вкрасти зерно, а якщо це не вдається, знищити. Збитки внаслідок привласнення країною-агресором українського зерна попередньо становлять понад 30 мільярдів гривень.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Знищене зерносховище у Вовчанську. Архівне фото. Джерело: Нацполіція

“Фактично Росія шантажує світову спільноту реальною можливістю створення голоду для інших країн. Внаслідок атак на зернову та портову інфраструктуру під ризиком існування опинилася ціла низка країн Африки й Азії, які отримували українське зерно. Бо Україна вважалася і є до цього часу одним з ключових постачальників Світової продовольчої програми”, заявив на конференції United for Justice очільник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, ОГП Юрій Бєлоусов.

Як зазначають у прокуратурі, було два періоди атак Росії на агропромислову інфраструктуру, що мають прив’язку до “зернової угоди”. До її підписання окупанти обстрілювали з артилерійських систем прифронтові зони: найбільше уражених об’єктів у Миколаївській (59) та Херсонській (78) областях. Після того, як Україна відмовилася від неприйнятних умов РФ, масштаби ударів почали розширюватися. Тоді ціллю стала Одеса та Одеська область, яка має найбільш потужну і розвинену інфраструктуру.

Бєлоусов додав, що відтоді окупанти стали використовувати великий діапазон абсолютно різних засобів ураження. Це ударні безпілотники типу “Shahed”, балістичні ракети “Іскандер”, ракети тактичної авіації й ракети морського та наземного базування.

“Це говорить лише про те, що це добре скоординована політика Росії. У таких атаках задіяні абсолютно різні роди військ. І рішення синхронно здійснювати атаки приймаються найвищим військово політичним керівництвом Російської Федерації”, сказав він.

За словами Бєлоусова, країна-агресор намагається позбавити українців засобів до існування: вкрасти зерно, а якщо це не вдається, – знищити. 

Він наголосив, що з урахуванням масштабів подібних злочинів, можна стверджувати про вчинення РФ злочинів проти людяності, а у ширшій перспективі – це один з елементів геноциду, який пов’язаний зі створенням умов для фізичного знищення нації.

“Йдеться про позбавлення нації умов для виживання, адже ми знаємо, який потенціал має зерно”, підкреслив прокурор.

Нагадаємо, з кінця лютого 2022 року війська РФ здійснили понад 50 атак на портову інфраструктуру, знищивши та пошкодивши понад 280 об’єктів.

Загалом, починаючи з лютого 2022 року, росіяни знищили понад 100 тисяч тонн зернових вантажів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter