Збитки від агресії можуть відшкодувати російським майном

Дата: 14 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Росія за свою агресію в Україні має відповідати активами. Через позови до Європейського суду активи можна буде арештувати протягом двох годин. Загалом в Україні вони складають до 4 мільярдів гривень.

Про це заявив Георгій Логвінський, голова підкомітету з міжнародно-правових питань та внутрішньо переміщених осіб Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, інформує кореспондент Центру інформації про права людини.

Логвінський зазначив, що масштаби переселення не дають змоги впоратися з проблемою належним чином: “Статистика – 1,4 млн людей – на сьогодні говорить про те, що жодна країна світу при такому обсязі переміщень не змогла би впоратися так, як це треба“.

Він зазначає, що для збільшення бюджетних ресурсів для допомоги переселенцям потрібно знайти додаткові джерела фінансування. Окрім збільшення податків чи економії грошей виходом може бути повернення вкрадених коштів. Кожен переселенець, за словами Георгія Логвінського, є постраждалим і йому потрібно відшкодовувати моральні та матеріальні збитки.

Як відомо, Генеральна прокуратура веде кілька кримінальних справ, пов’язаних з анексією. Потрібно посилити процеси, де висуваються звинувачення стосовно тих осіб, які дійсно є організаторами порушень прав людини на Донбасі. Ми розуміємо, що “ДНР” та “ЛНР”, Крим – це не окремі суб’єкти, за всім цим стоїть Російська Федерація і несе повну відповідальність. Як Європейський суд з прав людини встановлює відповідальність Росії за Придністров’я, так само Росія бере на себе повну відповідальність по Криму“, – говорить Логвінський.

Він зазначає, що російські активи є по всьому світу, і Росія як держава-агресор має компенсувати нанесені збитки. Але для цього переселенці мають подавати заяви щодо того, що вони постраждали, максимально зафіксувати ті збитки, які є.

За інформацією експерта, лише активи Росії в Україні складають більше 4 млрд гривень.

“І дуже дивно, наприклад, що майно українських банків у Криму було конфісковано Фондом гарантування вкладів Росії, але російські банки тут продовжують працювати, і щодо їхнього майна питання не порушується. Так само, якщо в нас існують боргові зобов’язання Російської Федерації, то ми розуміємо, що це гроші наших громадян“, – зазначає він.

Георгій Логвінський вважає, що цю проблему треба вирішувати, залучивши правозахисників та адвокатів, зокрема, створити спеціальне агентство з повернення активів. До речі, законопроект щодо цього вже підтриманий Верховною Радою у першому читанні.

Він також нагадав, що зараз існує три позови від України щодо анексії Криму до Європейського суду з прав людини, і вони є доволі перспективними, а механізм відшкодування у таких випадках реалізовується у достатньо короткі терміни.

Потерпілою особа стає за три дні, а активи арештовуються протягом двох годин“, – зауважив Логвінський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter