Через рішення Вищої ради правосуддя українці заплатили 869 тисяч гривень судді-хабарнику

Дата: 21 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Українські платники податків заплатили 869 403 грн судді апеляційного суду Черкаської області Володимирові Пономаренку, якого в серпні 2018 року СБУ затримала під час отримання хабара в 30 тис. грн.

Володимир Пономаренко

Про це повідомив проєкт “Автомайдану” PROSUD із посиланням на Єдиний державний реєстр декларацій.

Активісти проєкту пояснюють, що таку виплату у зв’язку з відставкою суддя зміг отримати завдяки Вищій раді правосуддя (ВРП), яка вирішила не звільняти його, а відправити у відставку зі збереженням усіх привілеїв.

Згідно з повідомленням, за 30 тис. грн Пономаренко обіцяв не притягувати до відповідальності спійманого в стані алкогольного сп’яніння водія. Хабар він отримав через чотири місяці після успішного проходження кваліфікаційного оцінювання.

Окрім цього, незважаючи на те, що суддя Пономаренко 11 місяців перебував під слідством і не здійснював правосуддя, з грошей платників податків йому виплатили 1,4 млн грн заробітної плати.

Наразі справу Пономаренка розглядає Антикорупційний суд.

Нагадаємо, що 10 грудня ВРП затвердила положення про проведення конкурсу до ВККС. На переконання DEJURE, рада нівелювала роль міжнародних експертів у конкурсі членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та зриває судову реформу.  

ВРП також відмовилася звільняти з посади суддю Євгена Аблова, який у грудні 2013 року дозволив “Беркуту” розігнати Майдан, натомість оголосить йому сувору догану.

Крім того, 20 грудня стало відомо, що ВРП відмовилася звільнити суддю Шевченківського суду Києва Валентину Маліновську, яка у 2013 році відправила за ґрати побитого силовиками фотографа Сергія Нужненка. 

Раніше Фундація DEJURE оприлюднила реєстр провалів Вищої ради правосуддя

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter