ВРП нівелювала роль міжнародних експертів у перезавантаженні кваліфкомісії суддів

Дата: 11 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Нівелювавши роль міжнародних експертів у конкурсі членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), Вища рада правосуддя (ВРП) зриває судову реформу. 

На цьому наголошують експерти Фундації DEJURE.

Повідомляється, що 10 грудня ВРП затвердила положення про проведення конкурсу до ВККС.

“Згідно з цим положенням, повністю нівельовується роль міжнародних експертів під час добору членів до нової ВККС, як раніше застерігали громадські організації”, – йдеться в повідомленні.

Новий склад ВККС має обрати конкурсна комісія, яка має відібрати 12 членів ВККС. До неї увійдуть три члени Ради суддів та три міжнародних експерти. 

У фундації наголошують, що вплив конкурсної комісії щодо обрання кращих кандидатів нівелюватиметься голосуванням. Комісія має складати рейтинг кандидатів до ВККС, де 50% оцінки – результати тестування на знання права. Також комісія повинна погодити регламент своєї роботи з ВРП

Водночас ухвалене положення надає перевагу в конкурсі кандидатам, які є суддями, а серед суддів – кандидатам із більшим суддівським стажем. 

Окремо експерти нарікають, що документ встановлює не передбачені законом вимоги для членів конкурсної комісії, а саме п’ятирічний стаж для міжнародних експертів та членів Ради суддів. Міжнародні експерти до того ж повинні підтвердити наявність вищої освіти і професійний стаж. 

ВРП зобов’язала конкурсну комісію використовувати лише офіційні джерела та доводити свою оцінку за стандартами кримінального процесу.

Окрім цього, положення дозволяє ВРП призначати будь-якого кандидата, а не лише тих, кого рекомендувала конкурсна комісія.

Таким чином, рішення конкурсної комісії про недоброчесність кандидата може не врахуватися через “недотримання стандартів кримінального процесу”.

Сумнівно, що міжнародні експерти погодяться взяти участь у фейковому конкурсі, який повністю контролюється Вищою радою правосуддя і не відповідає вимогам закону. Якщо ВРП не змінить затверджене нині положення, повернувши конкурсній комісії її повноваження, нового якісного складу ВККС годі чекати. Суспільство вкотре переконується в тому, що чинний склад Вищої ради правосуддя не зацікавлений у створенні справедливого суду в Україні. Тому без перезавантаження ВРП не обійтися“, – переконаний менеджер з адвокації у фундації Степан Берко

Нагадаємо, напередодні ВРП відмовилася звільняти з посади суддю Євгена Аблова, який у грудні 2013 року дозволив “Беркуту” розігнати Майдан, натомість оголосить йому сувору догану. 

Раніше Фундація DEJURE оприлюднила реєстр провалів Вищої ради правосуддя

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter