Завдяки цифровізації 72 тисячі українок скористалися державними службами зайнятості онлайн

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Завдяки цифровізації наразі вже 72 тисячі жінок в Україні скористалися державними службами зайнятості онлайн.

Про це розповіла віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина

Ілюстраційне зображення. Фото: UN Women / Serhii Korovainyi

Посадовиця стала головою української делегації на 67-ї сесії Комісії ООН зі становища жінок.

Комісія – це функціональний орган Економічної й соціальної ради ООН (ЕКОСОР), що займається оглядом застосування міжнародних стандартів із захисту та просування прав жінок, а також розробляє пропозиції щодо їхнього виконання.

Стефанишина наголосила, що цифровізація деяких держпослуг в Україні дозволила подбати про те, щоб усі, хто потребує допомоги, отримували її невідкладно.

“Завдяки нашому технологічному розвитку до початку повномасштабної війни, українці, які зіткнулися з втратою фінансових ресурсів, житла, роботи, нині можуть відновити документи, зареєструватися як ВПО онлайн чи зафіксувати руйнування майна. Водночас технології дозволили громадянам з перших годин повномасштабної агресії повідомляти про рух російських військ територією країни, що суттєво вплинуло на подальший перебіг війни”, – каже посадовиця. 

Через повномасштабне російське вторгнення роботу втратили майже 5 мільйонів українців, а найбільше безробіття вдарило саме по жінках та мешканцях сходу. Стефанишина наголосила, що “з 24 лютого, коли переважно чоловіки боронять країну на полі бою, жінки взяли на себе значні функції по управлінню процесами всередині держави, підтримки її стійкості”. 

“Українки беруть активну участь у розвитку цифрових сервісів. Частка жінок в українському ІТ за останні роки зросла до 35%”, – додала вона. 

Нагадаємо, що в Україні роботодавці, які працевлаштовують ВПО, можуть отримати компенсації. Торік таких виплатили 200 мільйонів гривень, а цього року в бюджеті на відповідні потреби мають спрямувати 308 мільйонів. Зроблять це, якщо роботодавці візьмуть на роботу щонайменше 23 тисячі переселенців.

В уряді закликають роботодавців активніше працевлаштовувати внутрішніх переселенців, а самих ВПО – шукати роботу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter