Завдяки ЗМІ прокуратура Чернігова поновила провадження про побиття журналіста

Дата: 10 Березня 2017
A+ A- Підписатися

У Чернігові прокуратура втретє поновила кримінальне провадження щодо нанесення тілесних ушкоджень журналісту Владиславу Савенку, якому восени 2015 року під час виконання професійних обов’язків зламали руку охоронці народного депутата Владислава Атрошенка (нині – Чернігівський міський голова).

Як повідомив Савенок кореспонденту Центру інформації про права людини, про відновлення провадження стало відомо сьогодні під час судового засідання у Деснянському районному суді Чернігова, де мала розглядатися скарга журналіста на неправомірне закриття цього провадження.

Виявилось, що минулого тижня прокуратура скасувала постанову слідчого про закриття провадження і знову поновила розслідування.

Журналіст пов’язує це із розголосом інформації про його справу у ЗМІ, зокрема, про факт неправомірного її закриття.

Він також вказує, що під час консультацій із юристами були виокремлені суперечливі твердження у постанові про закриття провадження. Так, у документі вказується, що має місце факт перешкоджання професійній діяльності журналіста, водночас, висновок – закрити провадження через відсутність складу злочину.

Савенок вважає, що на слідчих, які розслідували це провадження, здійснювався тиск і “прокуратура не зацікавлена в об’єктивному розслідуванні”. Адже екс-охоронець Атрошенка – Віталій Хрустицький нині очолює комунальне підприємство “Муніципальна поліція Чернігова”, де також працюють учасники подій.

Зараз журналіст із своїм адвокатом розшукують свідків інциденту, оскільки багатьох людей ще не було допитано у справі.

“Наша мета – щоб справа потрапила на розгляд у суді”, – наголосив Савенок.

Нагадаємо, восени 2015 року у Чернігові кореспондент видань “Українські новини” та “Svoboda.FM” Владислав Савенок зазнав тілесних ушкоджень від охоронців народного депутата Атрошенка, намагаючись під час виборчої кампанії потрапити на захід в обласному філармонійному центрі.

Охоронці нардепа повалили журналіста на підлогу, забрали фотокамеру та винесли із приміщення. На вулиці фотокамеру та загублені окуляри віддали, але у журналіста виявилась зламаною рука.

Спочатку справу було відкрито за фактом хуліганства, а потім, у тому числі після журналістської акції біля приміщення поліції та втручання Незалежної медіа-профспілки, було перекваліфіковано на перешкоджання професійній діяльності (ст.171 Кримінального кодексу України).

У травні 2016 року справа була закрита прокуратурою через відсутність складу злочину. Про цей факт журналіст дізнався випадково через кілька місяців.

Після публікацій у ЗМІ у вересні минулого року прокуратура прийняла рішення про скасування постанови про закриття кримінального провадження у зв’язку із неповнотою та організувала подальше розслідування. Але у лютому 2017 року справу знову закрили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter