Затриманий в Криму Чалгозов заявив про вербування з боку ФСБ під загрозою фальсифікації кримінальної справи проти нього

Дата: 04 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Співробітники ФСБ вербували 23-річного кримського татарина Куртумера Чалгозова. Проти нього обіцяли порушити кримінальну справу через розбещення неповнолітньої, якщо він не погодиться на співпрацю із російською спецслужбою. 

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”, оприлюднивши відеосвідчення чоловіка. 

Куртумер Чалгозов

Кримські активісти повідомляють, що 14 грудня у селищі Приморське міського округу Феодосії пройшли слідчі заходи в будинку Чалгозова. У нього окупаційні силовики вилучили мобільний телефон, а самого Куртумера забрали з будинку у наручниках та із заплющеними очима.

Батькам сказали, що їхнього сина потрібно допитати як свідка у справі про підрив газопроводу в селі Перевальне. Наразі у цій справі проходять кілька людей — політик та заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял та брати Азіз та Асан Ахтемови. Усі вони заперечують свою провину та заявили про застосування до них тортур з боку співробітників кримської ФСБ у ході проведення “слідчих дій”.

Політв’язні Наріман Джелялов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов

“У тебе 10 хвилин, думай. Або твоє життя зміниться в гірший бік і ти сядеш, або працюватимеш з нами і житимеш, як жив. Все нормально буде”, — розповів про своє затримання, погрози та вербування співробітниками ФСБ Чалгозов. “І під цим тиском мене, прив’язаного скотчем до стільця, змусили прийняти ці умови, і я підписався”.

Повідомляється, що у  день обшуку Чалгозов не захотів докладно розповідати про характер питань, які йому ставили під час допиту у будівлі ФСБ, але заявив, що жодного відношення до Джеляла та братів Ахтемових не має.

З моменту затримання ніхто не знав фактичного місця перебування Куртумера Чалгозова. Додому співробітники ФСБ повернули чоловіка лише увечері.

“Після резонансної заяви іншого кримського татарина – Нарімана Аметова, якого затримали в Старому Криму за аналогічних обставин та катували електричним струмом у будівлі ФСБ, Куртумер вирішив розповісти, що насправді відбувалося з ним після обшуку і на які заходи він змушений був піти, щоб уникнути тиску з боку спецслужб”, – йдеться у повідомленні “Кримської солідарності”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter