Затримали майора поліції та його знайомого екссиловика, які за гроші “пробивали” людей у державних базах даних

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві за фактом несанкціонованих дій з інформацією, що оброблюється в автоматизованих системах, затримали колишнього силовика та чинного поліцейського. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: ДБР

Організатором “бізнесу”, як кажуть есбівці, став колишній співробітник одного з органів силового блоку, однак якого саме, вони не уточнюють. У повідомленні Офісу генерального прокурора та ДБР вказують, що підозрюваний хизувався нібито зв’язками саме в СБУ.

Чоловік видавав себе за приватного детектива й пропонував клієнтам збирати персональні дані людей, які їх цікавили. До “повного пакета”, крім інформації з паспорта, додавали номери телефонів і автомобілів, відомості про перетин кордону, вчинення адміністративних та кримінальних правопорушень, а також чи не потрапила людина, яку шукали, до поля зору правоохоронців.

Крім цього, пропонували й так звану VIP-послугу, до якої входила максимально детальна інформація щодо “замовленої” особи. У листуваннях зловмисників, які опублікували слідчі, наприклад, йдеться про медичні дані. 

Отримувати інформацію допомагав інший підозрюваний – чинний майор поліції. 

Фото: ДБР

Щодо вартості послуг, то детективи кажуть, що все залежало від соціального статусу того, кого “пробивали”, а також об’єму проаналізованих даних. Сума могла сягати від 4 до 55 тисяч гривень.

Нині обох підозрюваних помістили під домашній арешт. 

Нагадаємо, що цього року в Києві вже викривали схему продажу персональних даних українських громадян росіянам. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter