Затриманий у Москві журналіст “Нової газети” Алі Феруз виїжджає в Німеччину

Дата: 15 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Журналіст “Нової газети” Алі Феруз, який кілька місяців перебував у центрі тимчасового утримання через звинувачення в порушенні міграційного законодавства, виїжджає з Росії в Німеччину.

Про це повідомляє прес-служба ОБСЄ.

Минулого тижня Басманний суд Москви дозволив Ферузу виїхати в третю країну. Сьогодні журналіст був звільнений з-під варти та за сприяння Міжнародного Червоного Хреста отримав безкоштовний проїзд до Німеччини.

До цього Московський міський суд зупинив процедуру видворення Феруза, зобов’язавши його при цьому перебувати в установі тимчасового утримання іноземних громадян, де журналіст на той момент вже провів близько півроку.

Представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Гарлем Дезір привітав рішення російських судових органів звільнити узбецького журналіста Алі Феруза. “Сподіваюсь, він зможе продовжувати виконувати свою журналістську діяльність”, – сказав представник.

Представник також зазначив, що 1 лютого Басманний районний суд Москви постановив, що “Нова газета” незаконно найняла Нурматова, й призначив штраф у розмірі 400 000 рублів (приблизно 5700 євро). Він висловив надію, що цей апеляційний суд перегляне і скасує цей штраф.

22 січня Верховний суд Росії скасував рішення про видворення і направив справу Феруза на новий розгляд.

На початку серпня минулого року Худоберді Нурматов (справжнє ім’я Феруза) був затриманий у Москві. Його звинуватили в порушенні міграційного законодавства Росії. Феруз стверджує, що на батьківщині – в Узбекистані – його можуть звинуватити у співпраці з терористичними організаціями, катувати і вбити. Протягом декількох років він безуспішно намагався отримати притулок або статус біженця в Росії.

Алі Феруз народився в Росії і там провів дитинство. Він переїхав до Узбекистану і отримав громадянство країни у віці 17 років. 2009 року Феруз втік з країни після того, як його затримали і катували співробітники служби національної безпеки Узбекистану, які намагалися змусити його бути їхнім секретним інформатором.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter