Засуджений до довічного за збиття МН-17 Ігор Гіркін збирається стати президентом Росії

Дата: 31 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Засуджений окружним судом Гааги за збиття малазійського боїнга MH-17, а також підозрюваний в Україні в порушенні законів та звичаїв війни відставний офіцер збройних сил РФ та колишній полковник ФСБ Ігор Гіркін заявив, що збирається балотуватись на пост президента Росії у 2024 році.

Таку заяву він зробив у власному телеграм-каналі. 

Гіркіна у РФ намагаються засудити за критику чинної влади, тож зараз він перебуває у СІЗО. 

Свій допис воєнний злочинець почав з перелічення “плюсів”, які відрізняють його від чинного очільника Росії, який поки є тільки підозрюваним у вчиненні воєнних злочинів, а саме викраденні українських дітей. 

Гіркін, обігруючи постійні заяви російського керівництва про “ніж у спину” від світу, наголосив, що він би не був таким “довірливим”, як чинний російській керманич. Цікаво, що Гіркіна російські силовики затримали після того, як він публічно назвав Путіна “нікчемою”. У новій заяві він називає його “високоморальною особистістю”, яка “завжди вірна слову і твердо виконує обіцянки”. 

У Росії президентом, згідно із законом, може стати “громадянин не молодше 35 років, що постійно проживає в Російській Федерації не менше 25 років, не має і не мав раніше громадянства іноземної держави або посвідки на проживання”. При цьому “не має права обирати президента та бути обраним… громадянин РФ, визнаний судом недієздатним або такий, що утримується у місцях позбавлення волі за вироком суду”. 

Нагадаємо, що Ігор Гіркин став відомим в Україні як керівник захоплення Слов’янська на Донеччині, що стало ескалацією конфлікту на Донбасі у 2014 році. Від його рішень тоді залежало, чи затримуватимуть когось, а на певному етапі окупації він запровадив у місті “воєнний стан” і “військовий трибунал”, який ухвалював вироки про страти.

Гіркін сам зізнавався, що “спусковий гачок війни” у 2014-му натиснув він

До того, як захопити Слов’янськ, він очолював диверсійний загін у Криму. 

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter