Засуджених до страти іноземців, які воювали в лавах ЗСУ, можуть обміняти за домовленістю – іноземний легіон

Дата: 13 Червня 2022
A+ A- Підписатися

В Інтернаціональному легіоні розраховують, що трьох засуджених до страти в так званій “ДНР” іноземних громадян вдасться обміняти як військовополонених за домовленістю сторін.

Про це заявив речник Інтернаціонального легіону оборони України Дам’єн Магру.

Фото: Українська правда

“Що можна зробити, щоб звільнити військовополонених? Міжнародне право чітко каже – необхідно обмінятися військовополоненими. Це рішення зазначено в Женевських конвенціях. На жаль, одна зі сторін у цьому конфлікті не визнає статусу певних осіб як військовополонених”, – сказав Дам’єн Магру.

Він також додав, що буде подана апеляція на рішення про страту і це дасть якийсь час.

“У мене немає якоїсь конкретної інформації, але я сподіваюся, що на найвищих рівнях в українському і британському уряді щось робиться для організації обміну цих військовополонених. Я сподіваюся, що це буде успішно і що може бути якась угода”, — зазначив спікер. 

Магру також заявив, що в Інтернаціональному легіоні дуже занепокоєні ситуацією з британцем Ендрю Гіллом, якого росіяни затримали на Миколаївщині наприкінці квітня.

“Ендрю Гілл так само є військовополоненим уже близько чотирьох-п’яти тижнів. Ми не знаємо, який його поточний стан. Ми не знаємо, чи отримує він лікування, не знаємо, що росіяни та їхні поплічники планують для нього. Ми дуже занепокоєні цією ситуацією. Ми наполегливо закликаємо ставитися до Ендрю Гілла як до військовополоненого згідно з Женевськими конвенціями”, – сказав речник.

Він підкреслив, що Гілл, як і інші члени Інтернаціонального легіону, є військовослужбовцем і має контракт із ЗСУ, а отже за міжнародним законодавством має статус військовополоненого.

Нагадаємо, що так званий “Верховний суд ДНР” ухвалив перший вирок трьом іноземним військовим, які захищали Маріуполь разом з українськими військовими. Британців Ейдена Асліна і Шона Піннера, а також марокканця Саадуна Брагіма засудили до смертної кари – розстрілу. У них буде місяць на подання апеляції, і, якщо “глава республіки” помилує засуджених, смертну кару можуть замінити на довічне ув’язнення або 25 років колонії.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала ухвалені бойовиками так званої “ДНР” смертні “вироки” кричущим порушенням міжнародного права, адже, відповідно до Женевських конвенцій, троє іноземців як військовополонені захищені від судового переслідування за участь у бойових діях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter