Смертні “вироки” іноземним військовим в “ДНР” є порушенням міжнародного права – Amnesty International

Дата: 10 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Винесені бойовиками так званої “ДНР” смертні “вироки” для трьох полонених іноземців, які воювали в Інтернаціональному легіоні оборони України, є кричущим порушенням міжнародного права. 

Про це йдеться у заяві міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Ейден Аслін (ліворуч) Шон Піннер (в центрі) та Сааудун Брагім. Фото: Російська служба BBC

“Це кричуще порушення міжнародного гуманітарного права за багатьма пунктами. Усі троє були військовослужбовцями регулярних військ України, та відповідно до Женевських конвенцій як військовополонені є захищеними від судового переслідування за участь у бойових діях. Єдиним винятком є судові провадження за ймовірні воєнні злочини, і в цьому випадку має бути достатньо належних доказів та забезпечено стандарти справедливого судового розгляду”, – говорить Денис Кривошеєв, заступник директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії.

Він також наголошує, що військовослужбовців судив не незалежний, неупереджений, належним чином заснований суд, а російські маріонетки. Так звані звинувачення проти них не є воєнними злочинами. Позбавлення життя цих військових, внаслідок вкрай несправедливого судового розгляду, за словами експерта, означатиме свавільне позбавлення життя. 

“Фактично умисне позбавлення військовополоненого або іншої особи, яка перебуває під захистом, права на справедливий і регулярний судовий розгляд є воєнним злочином. Росія як держава-окупант несе відповідальність за поводження з усіма військовополоненими та іншими особами, яких позбавили волі. Вона повинна забезпечити негайне скасування цього так званого “вироку” та належне поводження з цими полоненими у повній відповідності до міжнародного гуманітарного права”, – констатував Денис Кривошеєв.

Нагадаємо, що так званий “Верховний суд ДНР” ухвалив перший вирок трьом іноземним військовим, які захищали Маріуполь разом із українськими військовими. Британців Ейдена Асліна і Шона Піннера, а також марокканця Саадуна Брагіма засудили до смертної кари – рострілу. 

Їх визнали винними у “найманстві” та “вчиненні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення конституційного устрою ДНР”. У них буде місяць на подання апеляції. Якщо “голова республіки” помилує засуджених, смертну кару можуть замінити на довічне ув’язнення або 25 років колонії.

“Кримінальний кодекс” бойовиків “ДНР” копіює російське законодавство, лише за винятком можливості винесення найвищої міри покарання через розстріл.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter