Засновника фонду Help Ukraine для українських біженців у Чехії підозрюють у привласненні коштів

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Чеська прокуратура висунула обвинувачення у шахрайстві засновнику фонду Help Ukraine Володимиру Гергелю. Його підозрюють у нецільовому використанні мільйонів крон, які були призначені для допомоги українським біженцям.

Про це в інтерв’ю Чеському телебаченню (Česká televize) повідомив представник Празької міської прокуратури Алеш Цимбала

Володимир Гергель. Фото: PRAHA TV

Так, Гергель створив громадський центр у квітні 2022 року, який мав на меті сприяти інтеграції українських дітей та їхніх батьків, які шукали захисту від війни.

Фонд отримав дві субсидії від Міністерства освіти на загальну суму 20 мільйонів крон (близько 847 тисяч доларів). Кошти мали піти, зокрема, на організацію курсів чеської мови. Обов’язковою умовою фінансування було те, що участь дітей у цих адаптаційних групах для батьків мала бути безоплатною.

Однак журналісти Чеського телебачення виявили, що фонд стягував плату з батьків, а також протягом кількох місяців не виплачував зарплати викладачам. За словами колишніх співробітників фонду, Володимир Гергель використав частину коштів для придбання квартири в Празі.

Згідно з матеріалами слідства, на наступний день після отримання першого гранту в розмірі 15 мільйонів крон Гергель перевів близько 2 мільйонів на рахунок своєї матері. Пізніше він зняв 6 мільйонів з рахунку фонду і заплатив 8 мільйонів за квартиру в столиці Чехії.

Під час розслідування поліція заарештувала активи на суму не менше 12 мільйонів чеських крон, включно з часткою в житловому кооперативі.

За даними Міністерства внутрішніх справ Чехії, станом на квітень 2024 року в країні перебувало близько 339 000 українців, які залишили свою батьківщину через повномасштабну війну.

Нагадаємо, що журналістка Крістіна Вейнбендер виявила, що трудові агентства в Чехії використовують українських біженців. Вони карають працівників за самовільний відхід з роботи, порушують умови контрактів і не дозволяють брати відпустки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter