Запустили чат-бот, який допоможе отримати безоплатне лікування раку молочної залози

Дата: 08 Червня 2021
A+ A- Підписатися

В телеграмі запустили спеціальний чат-бот “Лікуйся”, що має зорієнтувати в безкоштовних медичних послугах усіх, хто зіткнувся з діагнозом “рак молочної залози”.

Про це повідомили під час презентації в Українському кризовому медіацентрі. 

Спочатку користувачі мають обрати в чаті одну з чотирьох послуг: “Діагностика”, “Лікування”, “Перебування в стаціонарі” або “Контрольні обстеження”. Після цього вони отримають покрокову інструкцію з необхідною інформацією про безкоштовні медичні послуги, доступні в межах Програми медичних гарантій.

“Багато пацієнтів не знають, які саме послуги в онкоцентрах є безоплатними, i через це існують стереотипи, що лікування онкології дуже дороге. Тому велика частина відмовляється від нього. Цей чат-бот допоможе людям розібратися, які послуги вони можуть отримати безкоштовно, допоможе їм почати лікування. Бот максимально легкий у використанні й доступний для всіх смартфонів та комп’ютерів”, – розповіла співзасновниця ГО “Афіна. Жінки проти раку” Вікторія Романюк.

Розробники чат-бота сподіваються, що робота програми також запобігатиме виявам корупції в медзакладах, зокрема унеможливить нелегальну оплату безкоштовних послуг чи лікарських засобів.

“Коли людина дізнається про складний діагноз, вона почувається розгубленою. Чат-бот “Лікуйся” дозволяє пацієнту зорієнтуватися в системі охорони здоров’я”, – розповідає директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ Дмитро Черниш.

Наразі в межах Програми медичних гарантій українці можуть безоплатно отримати низку послуг для ранньої діагностики онкозахворювань:

  • мамографію; 
  • гістероскопію; 
  • езофагогастродуоденоскопію; 
  • колоноскопію; 
  • цистоскопію; 
  • бронхоскопію.

Рак молочної залози – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку понад пів мільйона з них у всьому світі помирає через цю недугу, однак хворіють на рак грудей і чоловіки. За даними Національного канцер-реєстру, тільки у 2018 році в Україні зареєстрували більш ніж 15 тисяч випадків раку молочної залози, а понад 5 тисяч людей померли внаслідок цього. На кожні 10 нових випадків захворювання в країні реєструють три смерті від нього.

Нагадаємо, що нещодавно в парламенті зареєстрували законопроєкт, яким пропонують створити посаду медичного омбудсмана. ZMINA докладно розповідала, хто зможе ним стати, над чим працюватиме медичний омбудсман та де ще у світі є така посада. 

Фотографія обкладинки: ucl.ac.uk

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter