Запуск телеканалу Euronews може посилити російський вплив на Україну – Центр стратегічних комунікацій та інформбезпеки

Дата: 07 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки наполегливо радить Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення уважно вивчити історію попередніх спроб запуску української версії Euronews і не допустити створення нового каналу російського впливу.

Відповідну заяву розміщено на сторінці центру у фейсбуці.

Джерело: сторінка Центру страткомунікацій та інформбезпеки у фейсбуку

“Запит на ліцензію для супутникового Euronews Ukraine подав той самий Валід Арфуш (медіаменеджер та продюсер. – Ред.), який координував роботу українського Euronews за президентства Януковича у 2011–2012 роках, був відомий своєю прихильністю до проросійської Партії регіонів і зник з горизонту після Революції гідності. Не дивно, що тоді помічали, що Euronews редагує новини на користь Януковича”, – йдеться в тексті заяви.

Також тут наголосили, що головний офіс Euronews неодноразово толерував російську пропаганду щодо України, зокрема в матеріалах про “російський Крим” без згадки про окупацію або про війну на сході з маніпуляціями на користь агресора. Обурення щодо цього висловлювали як МЗС України й представництво України при ЄС, так і європейці.

“Ми застерігаємо Нацраду від невиважених рішень і сподіваємося, що вона не створить загрозу посилення російського впливу на Україну”, – заявили в Центрі стратегічних комунікацій та інформбезпеки.

Питання про отримання ліцензії Euronews Ukraine за заявою ТОВ “СН МЕДІА”, кінцевим бенефіціарним власником якого є Валід Арфуш, Нацрада має розглянути в четвер, 13 травня.

Euronews – мережа новинних телеканалів у Європі, трансляції ведуться 11 мовами. Як пише “Детектор медіа”, вона належить однойменному акціонерному товариству, 88% акцій якого – у приватній компанії Media Globe Networks під керівництвом єгипетського мільярдера Нагіба Савіріса, 12% акцій належать 20 громадським і державним телекомпаніям – членам Європейської спілки мовників EBU (серед них російська ВДТРК).

Раніше телеканал працював на території України: у жовтні 2010 року за рішенням уряду Миколи Азарова між мовником та Національною телекомпанією України було підписано угоду про створення української версії Euronews строком на п’ять років з моменту початку мовлення – до 24 серпня 2016 року. Вона підлягала автоматичному подовженню після закінчення цього терміну. Мовлення телеканалу почалося 24 серпня 2011 року.

У трансляціях української версії Euronews були помічені відмінності в текстах новин каналу для вітчизняного та закордонного глядачів. Українська служба редагувала їх на користь президента-втікача Януковича. 

У 2021-му почалися проблеми з фінансуванням мовника, з 2013 року Україна взагалі перестала виконувати свої зобов’язання з фінансування Euronews, борг сягнув понад 10,5 млн євро.

Наприкінці 2014 року новий уряд і керівництво Національної телекомпанії заявили про намір достроково розірвати угоду з Euronews. 

Канал повністю припинив роботу української версії 21 травня 2017 року. 

У 2015 році мовник подав позов до суду про стягнення з НТКУ всією суми боргу, виграв його та влітку 2020 року отримав гроші після арешту рахунків НСТУ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 2 лютого президент України підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі.

Пізніше стало відомо про те, що відеосервіс YouTube заблокував всі три ЗМІ для переглядів в Україні, проте канали не були видалені та продовжили працювати: на них можна зайти за допомогою VPN.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter