YouTube заблокував на території України три телеканали Віктора Медведчука

Дата: 24 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Відеосервіс YouTube заблокував для переглядів в Україні три телеканали нардепа Віктора Медведчука – ZIK, “112 Україна” та NewsOne.

Про це повідомляє видання “Українська правда”.

Канали відображаються в пошуку сервісу, однак контент недоступний для перегляду. Користувачі бачать повідомлення: “Відео недоступне. Цей контент не доступний в домені цієї країни через скаргу на протизаконний контент від уряду“.

Проте канали не видалені та продовжують працювати. На них можна зайти за допомогою VPN.

Профільне видання “Детектор медіа” зазначає, що останнім часом канали “112 Україна”, NewsOne та ZIK транслювали на ютубі ефір каналу “Перший незалежний”, який створила команда співробітників холдингу Тараса Козака, що є номінальним власником цих медіаактивів. Після години ефіру канал було відключено від супутника та кабельних мереж, однак він досі доступний в ютубі.

Міністр культури та інформполітики України Олександр Ткаченко назвав блокування сервісом YouTube трансляцій каналів “112 Україна”, Zik та NewsOne кроком, що наближає світ до розуміння дій Україні у сфері боротьби з російською пропагандою.

YouTube нарешті заблоковував для перегляду в Україні пропагандистські канали так званої “Трійки Медведчука”. Йдеться про ютуб-канали 112 Україна, Zik, NewsOne. Наразі на вкладці онлайн-трансляції позначено, що контент не доступний у домені нашої країни через скаргу від уряду на протизаконний контент“, – зазначив Ткаченко.

За словами міністра, це важливий крок до визнання світовим суспільством боротьби України з інформаційним впливом з боку держави-агресора.

Нагадаємо, 2 лютого президент підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі.

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію експертів, зокрема через механізм позасудового обмеження мовлення та ймовірність успішного оскарження таких санкцій у судах. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter