Запасів води та палива в секторі Газа залишилося на 24 години – ВООЗ

Дата: 17 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У секторі Газа запасів води та палива залишилося на 24 години. Відключення електроенергії може вивести з ладу системи життєзабезпечення – від установок з опріснення морської води до холодильних установок для харчових продуктів і лікарняних інкубаторів.

Про це повідомив регіональний керівник Всесвітньої організації охорони здоров’я для Східного Середземноморʼя Ахмед аль-Мандхарі.

Фото: Mohammed Abed / AFP

Він закликає допустити гуманітарну допомогу до сектору Газа протягом дня, перш ніж ситуація стане “повністю некерованою”.

“Якщо сектор Газа не отримає допомогу найближчим часом, лікарям доведеться готувати свідоцтва про смерть своїх пацієнтів. Відділення інтенсивної терапії, операційні, служби невідкладної допомоги та інші крила перебувають на межі колапсу“, – наголосив Мандхарі.

За словами представника ВООЗ, у 22 лікарнях на півночі сектору Газа нині проходять лікування понад 2 тисячі пацієнтів. А через відсутність палива та електроенергії медики змушені будуть робити неможливий вибір і “сортувати пацієнтів”.

Місцеві жителі кажуть, що навіть зробити повсякденні справи – сходити в туалет, прийняти душ і випрати одяг – практично неможливо. Люди вимушені пити солону водопровідну неочищену воду. Деякі риють колодязі неподалік моря.

Раніше ZMINA писала, що 14 жовтня Європейська комісія ухвалила термінове рішення про збільшення втричі поточного пакета гуманітарної допомоги для цивільних сектору Газа. Загалом пакет гумдопомоги збільшать на €50 мільйонів – до €75 мільйонів. Ці гроші мають піти на придбання базових речей для виживання мирних жителів сектору Газа.

За даними Організації Об’єднаних Націй, понад 423 тисячі мешканців сектору Газа залишили свої домівки ще до того, як Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) опівночі 13 жовтня наказала цивільним жителям Гази евакуюватися впродовж доби.

Нагадаємо, вранці 7 жовтня терористична організація ХАМАС завдала масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Ракетна атака терористів тривала весь день. На ізраїльську територію також зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька міст.

Цього ж дня Ізраїль зазнав ракетного удару з кількох місць у Газі. Лідер військового крила ХАМАС заявив, що угруповання розпочало нову операцію проти Ізраїлю. Ізраїльська армія після масованого ракетного обстрілу з боку палестинського анклаву вдарила по території сектору Газа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter