Єврокомісія втричі збільшила гуманітарну допомогу для цивільних Сектора Гази

Дата: 15 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Європейська комісія ухвалила термінове рішення про збільшення втричі поточного пакета гуманітарної допомоги для цивільних Сектора Гази.

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Урсула фон дер Ляєн. Джерело: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Загалом пакет гумдопомоги збільшать на €50 мільйонів — до €75 мільйонів. Ці гроші мають піти на придбання базових речей для виживання мирних жителів Сектора Гази.

Щоб допомога дійшла до тих, хто її потребує, Єврокомісія співпрацюватиме з Організацією Об’єднаних Націй.

За словами політикині, Єврокомісія підтримує право Ізраїлю захищатися від терористів ХАМАС у повній повазі до міжнародного гуманітарного права.

“Ми наполегливо працюємо над тим, щоб невинні цивільні особи в Газі отримували підтримку в цьому контексті”, — додала вона.

Нагадаємо, вранці 7 жовтня терористична організація ХАМАС завдала масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Ракетна атака терористів тривала весь день. На ізраїльську територію також зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька міст.

Цього ж дня Ізраїль зазнав ракетного удару з кількох місць у Газі. Лідер військового крила ХАМАСу заявив, що угруповання розпочало нову операцію проти Ізраїлю. Ізраїльська армія після масованого ракетного обстрілу з боку палестинського анклаву вдарила по території Сектора Гази.

Пізніше прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив про завершення першого етапу операції “Залізні мечі”, що стала відповіддю на атаку ХАМАСу. За словами очільника уряду, армія оборони Ізраїлю знищила більшу частину сил бойовиків, які вторглися на територію єврейської держави.

Однак попри значні успіхи армії оборони Ізраїлю – ЦАХАЛ – він заявив, що країна вступає в тривалу та важку війну. Зокрема, ізраїльська армія б’є по Газі у відповідь на атаки й заявляє, що вбила “сотні палестинських терористів” під час ударів.

Армія оборони Ізраїлю опівночі 13 жовтня повідомила ООН, що все палестинське населення на північ від Ваді-Газа має переміститися до південної частини Гази протягом 24 годин.

За даними ООН, понад 423 тисячі жителів Сектора Гази залишили свої домівки ще до того, як ЦАХАЛ озвучив цей наказ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter