Заочно засудили російського бійця та колаборанта, які ув’язнили рятувальника та двох жінок в окупованому Херсоні

Дата: 13 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Херсонський міський суд ухвалив заочний вирок російському військовослужбовцю Рустаму Шанкіну та колаборанту Олександру Терещенку. Їх звинуватили в порушенні законів і звичаїв війни, зокрема в тому, що вони 2022 року незаконно затримали й ув’язнили українського рятувальника та двох цивільних жінок. 

Про це йдеться в судовому вироку Шанкіну та Терещенку, оприлюдненому в серпні цього року. 

Рустам Шанкін та Олександр Терещенко. Фото: соцмережі

Під час російської окупації Херсона військовослужбовець 50 окремої бригади оперативного призначення Південного округу нацгвардії РФ Рустам Шанкін і колаборант, експоліцейський Олександр Терещенко затримали українського працівника ДСНС поблизу блокпоста на Миколаївському шосе, неподалік магазину “Брейн”. 

За свідченнями рятувальника, його та колег зупинили 15 червня 2022 року для перевірки документів і телефонів. На телефоні чоловіка вони побачили скриншот з позначеннями блокпостів у Херсоні. На потерпілого наділи кайданки, мішок на голову та повезли до підвального приміщення. 

Під час допитів, які тривали чотири дні, окупанти намагалися з’ясувати, чи передавав рятувальник дані ЗСУ. Потерпілий усе заперечував. Його били до втрати свідомості та утримували в нелюдських умовах. Під час одного з таких допитів йому вдалося розгледіти обличчя Шанкіна і Терещенка. Згодом чоловік упізнав їхні обличчя за фотографіями. 

26 липня 2022 року Терещенко з іншими російськими військовослужбовцями незаконно затримав двох жінок. Спочатку їх утримували в приміщенні Херсонської поліції, а згодом перевели до будівлі ізолятора тимчасового тримання №1, де вони перебували майже два місяці. 

Згідно зі свідченнями однієї потерпілої, до повномасштабного вторгнення вона працювала в громадській організації, що займалася військовополоненими. Побоюючись за своє життя і здоров’я, жінка із сім’єю переїхала до помешкання знайомої. 26 липня російські військові під час однієї з перевірок виявили жінку та її сестру, син якої військовослужбовець.

Жінкам натягнули на очі шапки й, погрожуючи розстрілом, привезли до підвалу. Коли завели до кімнати допитів, шапки зняли. Тоді жінка розгледіла обличчя Терещенка. Впродовж двох місяців сестер утримували в антисанітарних умовах. Замість туалету було відро, спали на дерев’яних піддонах, вкрившись куртками поліцейських. Через стіни кімнати було чутно крики інших затриманих. До потерпілих не застосовували фізичного насильства, однак тиснули психологічно, спрямовували зброю в обличчя. 25 вересня жінок відпустили.

За скоєне Шанкіну та Терещенку дали 12 років ув’язнення. Наразі українським правоохоронцям не вдалося затримати засуджених. 

Нагадаємо, що командувачу Уральського округу військ Росгвардії, генерал-лейтенанту Володимиру Спиридонову заочно оголосили про підозру щодо порушення законів та звичаїв війни: чоловіка підозрюють у розгоні мирних протестів і причетності до масових репресій проти цивільного населення під час окупації Херсонщини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter