Заочно засудили двох російських військових, які торік хотіли підпалити мешканця села на Чернігівщині

Дата: 04 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Суд визнав винними у жорстокому поводженні з цивільним населенням й порушенні законів та звичаїв війни ще двох військовослужбовців РФ, які торік окупували Чернігівщину.

Про це розповіли в Офісі генпрокурора. 

Фото: Чернігівська обласна прокуратура

Імен засуджених не називають, але їх особи можна встановити, переглянувши опубліковані на сайті Офісі генерального прокурора підозри на імена Дмитра Маховського і Шивита Донгака

Засудили їх за випадок, що трапився у селі Слобода, розташованому за 20 кілометрів на південь від Чернігова. Росіяни зайшли туди 5 березня та пробули близько місяця. 

Слідчі довели, що Маховський та Донгак незаконно утримували цивільного чоловіка у приміщенні сільського магазину. Від нього намагались отримати дані про ЗСУ. Річ у тім, що затримали окупанти водія шкільного автобуса Миколу, який до окупації відвозив мобілізованих у військкомат. Чоловік мав список з українськими військовими, який лишив у автобусі. 

Засуджені застосовували до потерпілого фізичну силу, а коли не отримали ніякої інформації, то облили уайт-спіритом і погрожували підпалити запальничкою. Після цього Миколу закрили у сараї. 

Я думав, що з того сарайчика вже не вийду. Я ніколи не думав, що можна вціліти, вижити… Це чисто пощастило, бо міна прилетіла і розбила сарай, а я від тої воронки був у 2–3 метрах. Це теж, як уламки не зачепили, цегла впала на мене… Я і виліз звідти”, – розповідав він журналістам.

Фото: Слідство.Інфо

За знущання з цивільного російські військові отримали 11 років та 11 років 6 місяців позбавлення волі.

Нагадаємо, що бригада російських військових, яка окупувала Слободу, окупувала й сусіднє село Ягідне. Там вони утримували майже чотири сотні цивільних заручників у підвалі школи. 

Ще одного 14-річного мешканця села вони відправили до Білорусі на лікування, коли той отримав поранення внаслідок обстрілу. Рідним довелось повертати додому Сергія разом з поліцейськими вже після деокупації Чернігівщини. 

Місцевого Романа Нежиборця росіяни застрелили у погребі, коли він ховався там з рідними. Чоловік працював відеоінженером чернігівського каналу. За декілька днів після вбивства його рідних загарбники помістили до підвалу школи, де на той момент вже було понад три сотні людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter