Заочно судитимуть росгвардійця, який керував катуваннями херсонців та розгонами мітингів

Дата: 09 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Від восьми до дванадцяти років позбавлення волі загрожує заступнику начальника управління Федеральної служби військ нацгвардії РФ у Ростовській області, якому закидають порушення законів та звичаїв війни. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Ілюстраційне зображення

На території Херсонщини підозрюваний почав керувати росгвардійцями та російськими бойовиками з березня минулого року. Перші повідомлення про те, що до області прибули росгвардійці для придушення спротиву, з’явилися саме в цей час. 

Уже у квітні за вказівкою підозрюваного до двох затриманих місцевих застосували фізичні та психологічні тортури. Від них у такий спосіб намагались отримати дані про причетність до ЗСУ, місця перебування українських захисників та сил оборони. 

“Декілька днів чоловіків утримували в захопленій адмінбудівлі ГУ НП в Херсонській області, а також у місцевому слідчому ізоляторі.  Їх били кийками, погрожували розправою та застосовували електричний струм”, – розповідають слідчі. 

Окрім цього, викрадених намагалися схилити до співпраці, пропонуючи посади в псевдоправоохоронних органах.

Імені підозрюваного російського силовика в повідомленні не називають, однак у Ростовській області Росії, судячи з відкритих джерел, заступників начальника управління Федеральної служби військ нацгвардії всього шість осіб. 

Торік восени есбівці казали, що катуваннями херсонців керував Олександр Науменко з позивним Альфа.

Фото: myrotvorets.center

У СБУ також додавали, що він особисто брав участь у розгоні мітингів у Херсоні. 

Нині його оголосили в розшук. 

Відомо, що в Росії підрозділи Росгвардії зазвичай використовують саме для придушення протестів. Навіть у своїй країні, як зазначають дослідники Центру аналізу європейської політики (CEPA), росгвардійці відомі особливою жорстокістю до населення, наприклад без причин б’ють кийками затриманих по голові. 

Про використання Росгвардії на окупованих частинах Донбасу місцеві жителі повідомляли ще у 2015 році. Зокрема, силовики займалися репресіями щодо цивільних осіб та брали участь у роботі патрулів, основною метою яких було залякати населення.

Нагадаємо, що на Херсонщині заочно судитимуть за колабораціонізм ще двох місцевих “посадовців” – йдеться про так званого “голову” Голої Пристані та його заступницю. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter