Заочно до в’язниці відправили росіянина, який вихвалявся перед дружиною розстрілом родини на Харківщині

Дата: 06 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Суд заочно визнав винним у жорстокому поводженні з цивільним населенням на Харківщині, а також віддаванні злочинного наказу російського військового. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Момент розстрілу зафіксував дрон ЗСУ. Скриншот відео

Імені засудженого не називають, але відомо, що йдеться про російського лейтенанта Клима Кержаєва з Москви. 

23 червня минулого року поблизу села Велика Комишуваха російські військові за його наказом розстріляли автомобіль із цивільними. У ньому їхало подружжя з Донеччини, яке хотіло евакуювати літніх батьків з Бахмута. 

Про злочин вдалося дізнатися завдяки запису з дрона українських військових. Вони саме проводили аеророзвідку в момент атаки. 

“Побачивши коптер, жінка не розуміла, що їй робити, але пішла за ним, бо тільки так могла врятувати своє життя та життя чоловіка. Дрон привів її до місця дислокації українських військових”, – розповідають слідчі. 

Коли жінка відійшла від автівки, то російські військові підійшли на місце та скинули тіло пораненого чоловіка біля дороги. Росіяни думали, що він мертвий, але потерпілий понад 30 годин пролежав без тями та самотужки дійшов до бази ЗСУ.

Відомою історія російського лейтенанта Кержаєва стала ще й тому, що невдовзі після розстрілу він у телефонній розмові з дружиною вихвалився цим. 

“Я сьогодні людину вбив”,казав він сміючись. 

Жінка у відповідь на таке зізнання буденно перепитала в чоловіка, чи вбив він “хохла”.

“Так, так, так”, – відповів їй на це Кержаєв. 

Подружжя Кержаєвих. Фото: інстаграм-сторінка Анастасія Кержаєвої

Російські журналісти встановили зв’язок з Кержаєвим. Через те що чоловік має рідкісне ім’я, знайти його у викладених базах даних було нескладно. Втім, у розмові він заперечував як свою причетність до розстрілу, так і те, що є військовим.

У тому, що не має ніякого стосунку до історії, намагалася переконувати журналістів і його дружина Анастасія

“Ви знаєте, що ваші перемовини були перехоплені й опубліковані?” запитують у неї журналісти видання “Медіазона”. 

“Які перемовини?” – цікавиться росіянка. 

“Коли ваш чоловік Клим телефонував вам і розповідав про автомобіль, по якому він вистрілив? І ви ще спитали: “Хохла вбив?” – уточнюють вони. 

“Я незаміжня”, – каже жінка.

“Але ж ви Анастасія Кержаєва?” – перепитують у дружини військового.

“Ні, не так. Яка тобі різниця?” – заперечила вона. 

В Офісі генерального прокурора нагадали, що строк відбуття Кержаєвим покарання почнуть обчислювати, коли затримають його. 

Нагадаємо, що перехоплення телефонних розмов російських військових уже не вперше фіксують катування військовополонених українців та вбивства цивільних. Деяких з героїв таких записів розвідники змогли ідентифікувати.

Так, дізналися про Євгена Сучка з Новгородської області РФ, який перерізав горло полоненим. 

Також вдалося дізнатися про родину Ольги та Романа Биковських. Ольга, поки її чоловік окуповував Херсонщину, закликала його ґвалтувати цивільних жінок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter