Замість законопроекту №6688, що пропонував позасудове блокування сайтів, розроблять новий

Дата: 04 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Замість законопроекту №6688 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері”, який пропонував дозволити Службі безпеки України позасудове блокування сайтів і викликав різку критику правозахисних і медіаорганізацій, буде розроблений новий документ.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, про це повідомив керівник секретаріату Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку Олександр Старинець 3 жовтня на круглому столі “Актуальні виклики свободи в інтернеті в Україні”. 

За його словами, саме розробити новий законопроект, а не допрацювати розроблений раніше пообіцяв голова комітету Олександр Данченко. 

Старинець додав, що на базі комітету вже почала працювати неформальна робоча група, до якої можуть долучитися представники громадських організацій із пропозиціями щодо розроблення закону. 

Він запевнив, що хоча комітет з інформатизації не є головним у розробленні цього закону, але його представники домагатимуться, аби новий документ базувався на інших принципах, ніж законопроект 6688. 

Присутні на круглому столі медіаексперти наголосили, що новий документ не має суперечити Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та має враховувати статті 16 та 17 Конвенції про кіберзлочинність, де не йдеться про блокування сайтів заради національної безпеки, а забезпечується збереження і часткове розкриття комп’ютерних даних про рух інформації.

“Саме ці статті, на мій погляд, мають бути законодавчими. Документ, який пропонували автори 6688, мав би базуватися на цій конвенції”, – зауважила голова Телекомунікаційної палати України Тетяна Попова, яка також долучилася до розроблення нового законопроекту. 

За її словами, новий документ виконуватиме функцію із захисту інформаційної безпеки, але буде збалансований з точки зору міжнародних конвенцій і всі заборони базуватимуться на рішеннях суду. 

Медіаюристка організації “Платформа прав людини” Людмила Опришко наголосила, що ухвалені останнім часом в Україні нормативні акти з обмеження в інтернеті запроваджують блокування всього ресурсу. Водночас на сьогодні вже існує достатня практика Європейського суду з прав людини, згідно з якою навіть якщо сайт містить негативний контент, то не можна блокувати весь ресурс, а потрібно блокувати його лише в частині цього контенту.

Крім того, за словами Опришко, у законі мають бути чітко виписані визначення заборонених дій.

“Закон повинен відповідати таким вимогам, щоб він давав можливість кожному з нас чітко зрозуміти, що можна робити, що не можна робити, які наслідки наших дій”, – підкреслила вона. 

Нагадаємо, що в липні цього року парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендував народним депутатам ухвалити в першому читанні законопроект (№6688), який пропонував надати СБУ право без судового рішення блокувати доступ до певного інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, які встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій.

Правозахисники та громадські активісти тоді заявили, що законопроект порушує ратифіковану Україною Конвенцію про захист прав людини та Конституцію, а також фактично вводить цензуру в інтернеті. Адже, за словами правозахисників, законопроект дублював підхід Росії щодо ведення реєстру заборонених сайтів, на підставі якого провайдери і хостери зобов’язані закрити доступ до такого ресурсу. Також законопроект надавав би владі можливість обмежувати на невизначений період доступ до будь-якого веб-сайту через занадто широке визначення підстав для блокування та відсутність дієвих механізмів контролю.

Пізніше Комітет Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку рекомендував доопрацювати законопроект. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter