Замість меморіалу пам’яті загиблим українським захисникам росіяни почали монтувати у Маріуполі “новий тотем”

Дата: 19 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі російські військові готуються до встановлення пам’ятника на місці зруйнованого ними меморіалу пам’яті українським військовослужбовцям, які загинули під час російсько-української війни.

Про це розповів радник міського голови Петро Андрющенко

Меморіал окупанти знищили на початку серпня.

Він, як розповідали міські посадовці, був важливою складовою оновленої площі Свободи. Його виготовили з граніту у формі українського герба, по якому стікала вода як символ пролитих сліз, що омивали бронзове дубове листя. На кожному були нанесені імена загиблих героїв.  

Під час демонтажу росіяни викидали елементи меморіалу разом з будівельним сміттям. 

Розповідаючи про початок підготовки встановлення пам’ятника на місці меморіалу, Андрющенко назвав його новим тотемом, не уточнивши, що саме планують звести там. Раніше окупанти казали, що планують встановити там пам’ятник Олександру Невському на коні. 

“Страхітливе поєднання скрепів про “Великую отечественную” та теперішню окупацію України. На фоні зруйнованого російськими бомбами міста, де не вистачає нічого – справжній апофеоз цинізму”, – прокоментував Андрющенко. 

Скриншот відео

Від початку вторгнення в Україні росіяни зруйнували 450 об’єктів культурної спадщини, зокрема 105 пам’яток місцевого значення.

Нагадаємо, що російські окупанти розглядали варіант перейменування Маріуполя на Жданов. Маріуполь за часів радянської влади – з 1948-го до 1989 року – вже називався Жданов на честь місцевого уродженця та одного з комуністичних діячів СРСР Андрія Жданова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter