Замах на казахського опозиціонера в Києві: президент Казахстану обіцяє сприяти розслідуванню

Дата: 19 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Республіки Казахстан пообіцяв у разі необхідності сприяти розслідуванню замаху на казахського опозиціонера Айдоса Садикова, що трапився напередодні в Києві. 

Слова Касим-Жомарта Токаєва цитує його пресслужба.

Наталія та Айдос Садикови. Фото: qazpolit.org

Українським правоохоронцям, які займаються слідством, мають надіслати офіційний запит, каже Токаєв. Казахський президент назвав замах “серйозним інцидентом”. 

“Усі колізії, розбіжності в нашому суспільстві слід розв’язувати виключно в правовому полі, на основі чинного законодавства, відповідно до основних міжнародних норм. Саме з цього погляду необхідно розглядати злочин, що стався вчора в Києві щодо громадянина Казахстану Айдоса Садикова”, – додав він. 

Айдос та Наталія Садикови переїхали до України у 2014 році та мають статус біженців. З батьківщини Садиков був змушений поїхати через переслідування влади тодішнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Після замаху в Києві неушкодженою лишилася партнерка опозиціонера, яка була з ним у машині. Вона вважає, що не була ціллю кілера, а також звинувачує в замовленні замаху чинного президента Казахстану. 

“Це тільки для нього потрібно, щоб закрити Айдосу рота. Айдос понад 20 років займається опозиційною діяльністю. Канал “БАСЕ” – це тільки один із кроків цієї діяльності. І він справді забрав дуже велику аудиторію, це 1,5 мільйона десь у всіх соцмережах. Це дуже велика аудиторія для Казахстану… Він допомагав організовувати протести в Казахстані… І тому він був як кістка в горлі для Касима-Жомарта Токаєва. Він головний замовник цього вбивства, і в мене немає ніяких сумнівів у цьому”,цитують її журналісти РБК-Україна. 

За словами Наталії її партнер перебуває у важкому стані після стрілянини. 

Слідчі відкрили кримінальне провадження щодо інциденту із Садиковим за статтею про замах на вбивство.

Нагадаємо, що дослідники вже кілька років кажуть про транснаціональні репресії – переслідування авторитарними країнами своїх критиків за кордоном. Детальніше про це можете почитати за посиланням.

Нещодавно командир Грузинського легіону в складі ЗСУ Мамука Мамулашвілі заявив, що його отруїли кількома речовинами, тож він звернувся до правоохоронців щодо цього. Легіон, очолюваний Мамулашвілі, у РФ оголосили терористичним, а самого військового оголосили заочно в розшук у країні та внесли до переліку терористів та екстремістів. Переслідують Мамулашвілі й на батьківщині в Грузії. 

Фотографія обкладинки: kapital.kz

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter