Законопроєкт про перехідний період в ОРДЛО та Криму потрібно доопрацювати – правозахисники

Дата: 02 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Законопроєкт Мінреінтеграції про політику перехідного періоду необхідно доопрацювати за участю експертів національних, міжнародних організацій та профільних органів державної влади.

Таких висновків дійшла коаліція правозахисних організацій, що захищає постраждалих унаслідок збройного конфлікту, у своєму аналізі проєкту закону.

Напрацьовуючи проєкт закону, автори вирішили сформувати єдиний загальний закон, що зможе дати відповіді на всі питання, пов’язані з подоланням негативних наслідків російсько-української війни та деокупації тимчасово окупованих територій (ТОТ).

Законопроєкт пропонує також низку позитивних змін для мешканців ТОТ. Зокрема, він запроваджує адміністративні процедури встановлення фактів народження та смерті для мешканців ТОТ, гарантує їм пенсії без довідки ВПО та скасовує дозвільну систему перетину лінії розмежування. 

Автори аналізу наголошують, що основне застереження до самої концепції єдиного закону – це очевидна неможливість урегулювати ним усі питання, які виникли чи виникнуть унаслідок тривалого збройного конфлікту на території України. Аналітики сумніваються, що документ може врегулювати конкретні напрями перехідного правосуддя, такі як питання люстрації, роботи з пам’яттю про конфлікт тощо.

Крім того, на їхнє переконання, законопроєкт порушує принцип юридичної визначеності, через що неможливо буде передбачити наслідки його виконання. 

Експерти правозахисних організацій дійшли висновку, що існує також імовірність нівелювання позитивних зобов’язань України, зокрема стосовно компенсації вартості зруйнованого чи пошкодженого майна. Адже наразі проєкт закону покладає всю відповідальність за завдану шкоду і, як наслідок, компенсації виключно на державу-агресора.

Також, на думку експертів коаліції, законопроєкт пропонує низку спільних для тимчасово окупованого Криму та Сходу України рішень, які є, по-перше, не досить обґрунтованими, а по-друге, у разі запровадження погіршать ситуацію в порівнянні з теперішньою. Як приклад громадські організації наводять положення про запровадження митного режиму з ТОТ.

Над аналізом законопроєкту працювали “Донбас SOS”, Благодійний фонд “Право на захист”, “Крим SOS”, “Восток SOS”, Громадський холдинг “Група впливу”, Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група.

Нагадаємо, у січні Мінреінтеграції оприлюднило проєкт закону про перехідний період. Віцепрем’єр-міністр та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков сподівається, що Верховна Рада ухвалить закон про перехідний період і перехідне правосуддя для Криму та ОРДЛО у 2021 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter