Законопроєкт про нацбезпеку, який розглядають у Британії, містить загрози свободі преси – “Репортери без кордонів”

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Законопроєкт про національну безпеку, текст якого розглядають у Великій Британії, містить загрози свободі слова, зокрема журналістам, які поширюють витік офіційної інформації в суспільних інтересах, може загрожувати ув’язнення, якщо вони належать до організацій, які отримують фінансування з інших країн.

Про це йдеться на сайті “Репортерів без кордонів” (RSF).

Джерело: niss.gov.ua

“Неправомірне визнання журналістів шпигунами може мати тривожні наслідки для свободи преси. Кожен аспект цього законопроєкту треба переглянути, якщо уряд країни дійсно хоче повністю дотримуватися захисту журналістів”, – йдеться в повідомленні.

У поточній редакції законопроєкт про нацбезпеку передбачає кримінальну відповідальність для журналістів, які обробляють, отримують, зберігають, розкривають або надають доступ до “захищеної інформації” в межах своєї роботи, якщо вони працюють на організації, що отримують фінансування з-за меж Великої Британії.

Сюди входять такі авторитетні міжнародні громадські мовники, як Raidió Teilifís Éireann (RTÉ Ireland), Австралійська телерадіомовна корпорація (ABC) і Національне громадське радіо (NPR). Хоча вони розташовані за кордоном, але працюють у Великій Британії та ведуть звіти з неї, відіграючи життєво важливу роль для плюралізму ЗМІ, уточнили в RSF.

Занепокоєння правозахисників викликають “широкі та погано визначені злочини поряд з відсутністю захисту суспільних інтересів”. Їх можна буде використати задля уникнення необхідного громадського контролю уряду замість захисту законних інтересів національної безпеки, підкреслили “Репортери без кордонів”.

“RSF давно попереджає про згубний вплив, який може мати розгляд публікації витоку інформації як злочинної діяльності. Журналісти мають право й обов’язок повідомляти інформацію в суспільних інтересах – право, яке надто часто порушується у Великій Британії в ім’я національної безпеки”, – йдеться в повідомленні.

Разом з коаліцією журналістських організацій та організацій, які займаються свободою преси, RSF надала письмові докази Комітету з питань національної безпеки Великої Британії, чому нинішня редакція законопроєкту викликає серйозні занепокоєння.

Учасники коаліції запросили зустріч із державним міністром безпеки Томом Тугендхатом, але станом на 7 грудня не отримали відповіді щодо цього.

Проєкт рамкового закону про нацбезпеку представили в парламенті країни 23 травня 2022 року на заміну попереднього законопроєкту “Про протидію загрозам державі”.

За даними Національного інституту стратегічних досліджень, мета документа – оновлення чинного законодавства у сфері національної безпеки, його адаптація до сучасних викликів і загроз, особливо в контексті агресивної зовнішньої політики РФ та широкомасштабної російської агресії проти України.

Новий законопроєкт передбачає:

  • модернізацію закону “Про державну таємницю”, зокрема введення нових понять стосовно злочинів;
  • посилення повноважень правоохоронних органів для протидії загрозам державі на ранній стадії, консолідацію чинних та нових повноважень спецслужб;
  • перегляд чинних положень про закриті зони для захисту особливо важливих об’єктів Великої Британії (передусім критичної інфраструктури);
  • запровадження нових інструментів останньої інстанції для поводження з тими, хто становить загрозу державі, але не досягнув межі для притягнення до кримінальної відповідальності;
  • обмеження можливості засуджених терористів отримувати цивільну правову допомогу та запобігання використанню ними системи відшкодування збитків;
  • створення системи реєстрації іноземного впливу як інструменту для боротьби зі згаданими загрозами та для захисту наукових досліджень у чутливих галузях.

Водночас проєктом закону передбачено криміналізацію таких правопорушень, як саботаж, включно з кібератаками на урядові та неурядові вебресурси, об’єкти критичної інфраструктури, неправомірне іноземне втручання в систему демократичної влади, інститути громадянського суспільства та виборчі процеси через прихований вплив або дезінформацію.

Криміналізації підлягатимуть також дії осіб ще на стадії підготовки до скоєння злочину проти держави, що дасть можливість запобігти заподіянню серйозної шкоди національній безпеці, вважають автори законопроєкту

Велика Британія посідає 24-те місце серед 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter