Законопроєкт про лобізм не суперечить європейській інтеграції України, проте й не відповідає принципу правової визначеності – висновок комітету ВР

Дата: 06 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Комітет Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС на своєму засіданні 2 лютого ухвалив висновок до законопроєкту №10373 щодо порушення законодавства у сфері здійснення лобіювання. Відповідно до нього цей законопроєкт не суперечить європейській інтеграції, проте й не відповідає принципу правової визначеності, а отже має бути доопрацьований.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України. 

Скриншот із засідання Комітету ВР з питань інтеграції України до ЄС. Фото Офіційного вебпорталу парламенту України

Законопроєкт пропонує встановити адміністративну відповідальність у вигляді штрафу, зокрема, за здійснення лобіювання без реєстрації та за порушення законодавства у сфері лобіювання.

Комітет ухвалив висновок, що проєкт закону за своєю метою не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, але потребує доопрацювання для дотримання принципу правової визначеності.

Щодо альтернативного законопроєкту №10373-1 комітет ухвалив висновок, що він за своєю метою також не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України й також не відповідає принципу правової визначеності.

Раніше правозахисники закликали депутатів змінити законопроєкт про лобіювання, який у нинішньому вигляді загрожує свободі й демократії. 

Підписанти заяви наголошували, що всі ключові пропозиції представників громадських організацій, які входили до складу робочої групи з підготовки законопроєкту до другого читання, створеної парламентським Комітетом з питань правової політики, проігноровані. Відповідно, доопрацьована редакція проєкту закону й надалі дозволяє переслідувати громадян чи громадські організації за критику чи пропозиції до законодавства під приводом відстоювання ними своїх “комерційних інтересів”. 

Також вони закликали Комітет з питань правової політики, всіх народних депутатів України під час розгляду законопроєкту в другому читанні врахувати поправки громадських організацій, насамперед “чітко передбачити, що дія закону про лобіювання не поширюється на здійснення та захист громадянами прав і свобод, гарантованих Конституцією та законами України, і на діяльність неприбуткових організацій та неприбуткових установ, зокрема громадських об’єднань”.

Нагадаємо, Верховна рада 10 січня ухвалила в першому читанні законопроєкт про доброчесне лобіювання.

Громадські організації закликали Кабмін повернути внесені НАЗК законопроєкти про лобізм на доопрацювання та забезпечити проведення подальших змістовних, відкритих та інклюзивних консультацій щодо таких проєктів до кінця 2023 року.

До того у Верховній Раді України була створена робоча група, яка напрацьовувала новий законопроєкт про лобізм і мала розмежувати поняття адвокації та лобіювання.

У лютому 2021 року низка громадських організацій закликала депутатів відхилити згадані законопроєкти. Зокрема, йшлося про те, що закладені в них підходи становлять загрозу обмеження прав громадян та організацій громадянського суспільства для здійснення і захисту своїх прав і свобод, задоволення своїх громадянських, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, а також права на участь у виробленні рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter