Законопроекти про е-декларування ставлять під загрозу демократію в Україні – Freedom House

Дата: 01 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Freedom House заявила, що Верховна Рада України ризикує поставити під загрозу демократію в країні, якщо проголосує за законопроекти, які збільшать державний моніторинг інститутів громадянського суспільства.

Про це йдеться у заяві організації від 28 лютого.

У документі вказується, що спроби влади контролювати громадянське суспільство “схожі на дії, що вживаються в Росії і Казахстані”.

“Верховна Рада ризикує завдати серйозної шкоди демократії в Україні, ухваливши законодавство, яке додасть обтяжливого нагляду за організаціями громадянського суспільства та підірве ефективність омбудсмена”, – сказав директор програм Євразії Freedom House Марк Берендт.

Він закликав відмовитися від законопроектів або відкласти голосування, поки законодавство розглядається Венеціанською комісією Ради Європи, групою незалежних експертів з конституційного права. А результати очікуються 18 березня.

У липні минулого року Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроекти №6674 (про зміни до закону про громадські об’єднання) та №6675 (про зміни до Податкового кодексу), у яких передбачається посилення звітності неприбуткових організацій, зокрема за освоєння міжнародної грошової допомоги, та відповідальності за помилки у таких звітах. Низка громадських організацій, зокрема правозахисних, назвала норми цих законопроектів дискримінаційними. Депутати ще не розглядали ці законопроекти.

26 лютого голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що законопроекти щодо скасування е-декларування для громадських активістів парламент розгляне 1 березня.

30 березня 2017 року в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

10 липня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано тексти двох законопроектів Президента України – №6674 та №6675 про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

Громадські організації вимагають від Верховної Ради України скасувати е-декларування для антикорупційних активістів без запровадження додаткової податкової звітності. На їхню думку, обов’язок подавати додаткову звітність є невиправданим. Окрім того, він має підкреслено каральний характер, оскільки в разі неподання передбаченої законопроектами звітності організацію можуть оштрафувати та позбавити статусу неприбутковості.

З 1 січня 2018 для державних чиновників почався процес реєстрації електронних декларацій за 2017, який триватиме до 1 квітня. Цього року декларації мають подавати також представники некомерційних організацій. Правозахисники закликають українську владу припинити переслідування антикорупційних активістів в Україні. Раніше Європейський Союз також наголосив, що е-декларування для активістів створює невиправданий тиск на неурядові організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter