#закондлясофійки: МОЗ винесло на обговорення законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

Дата: 18 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я винесло на громадське обговорення законопроєкт про регулювання обігу медичного канабісу.

Про це повідомили на сайті МОЗ. 

Учасник минулорічної акції за легалізацію медичного канабісу під Офісом президента. Фото: Kyiv Post

Законопроєкт, за словами віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, чітко регулюватиме обіг канабісу в медичних та наукових цілях, зокрема, у планах запровадження електронного реєстру усіх препаратів на основі конопель. Їх продаватимуть виключно за електронним рецептом, а підприємства, установи та організації, що будуть пов’язані з обігом речовини, отримуватимуть ліцензії. 

Стефанішина відзначила, що підготовлений документ неофіційно носить ім’я Софійки – чотирирічної дівчинки з тяжкою формою епілепсії, чия мама влітку закликала депутатів легалізувати медичний канабіс. Жінка пояснювала, що через чинну заборону змушена шукати шляхи, аби купувати препарат, дозволений в 60 країнах світу, але не в Україні. 

Автори законопроєкту серед іншого пропонують, аби коноплі для промислових цілей, товари, які вироблені з них, та продукти їхньої переробки, вміст у яких тетрагідроканабінолу у сухій масі не перевищуватиме 0,2%, більше не відносили до наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

Влітку, коли уряд заявляв про часткову легалізацію медичного канабісу, активісти заявляли, що запропоновані норми не працюватимуть належним чином, адже відсоток домішки тетрагідроканабінолу для лікарських засобів пропонували встановити на рівні не більше 0,1%.

Вікторія Мостовенко разом з донькою Софією під будівлею Верховної Ради закликає ухвалити законопроєкт №5596, 2 червня 2021 рік. Фото: фейсбук-сторінка Andriy Kozinchuk

“ВООЗ рекомендує обмеження в 0,2%. Дуже простими словами, у продуктах широкого вжитку вироблених на основі канабідіолу має бути не більше 0,2% тетрагідроканабінолу… Чим нижчий рівень, тим більше корупційних можливостей. Переслідувати за вищий рівень ТГК ніж треба можна всіх. Навіть виробників косметичної продукції. Потім підприємці будуть бігати та доводити, що їхній крем для обличчя, а не для бонгів. Штучне обмеження вмісту ТГК ставить пацієнтів у дуже погану ситуацію”, – пояснювали тоді у русі ветеранів, які виступають за легалізацію.

Із закликом виключити канабіс з переліку особливо небезпечних наркотиків раніше виступали й у Львівській міськраді. Депутати вимагали, зокрема від МОЗ та президента Володимира Зеленського, привести українське законодавство у відповідність до Конвенції ООН, яку організація схвалила минулого року. Нею вона вилучила марихуану для медичного використання зі списку таких наркотиків як героїн.

ZMINA неодноразово розповідала про те, чому в Україні слід легалізувати канабіс у медичних цілях. Наш кореспондент спеціально сходив на Конопляний марш та поспілкувався з його учасниками, серед яких є військові, школярі та люди з інвалідністю.

Низка країн у світі вже легалізувала марихуану, а у деяких з них пришвидшенню цього процесу допомогли історії важко хворих дітей. 2018 року влада Великої Британії дозволила громадянам купувати та вживати марихуану в лікарських цілях після розголосу історії 12-річного Біллі Колдуела. Він мав тяжку форму епілепсії та їздив за ліками до Канади. Одного разу митники відібрали у хлопця медикаменти, а через декілька днів без них він потрапив до лікарні з нападом. 

Нагадаємо, що 2019 року український суд уперше виправдав за вирощування канабісу в медичних цілях жителя Миколаївщини Віталія Рум’янцева. На чоловіка, який має інвалідність першої групи, у поліцію доніс сусід, а правоохоронці, які прийшли до нього з обшуком, ще й підкинули йому дикорослих конопель. 

У вересні цього року Верховний Суд відправив справу Рум’янцева на перегляд.  

Фотографія обкладинки: “Новое время”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter