Закон “Про медіа” змінить підхід до формування чорних списків осіб, які загрожують нацбезпеці

Дата: 29 Січня 2020
A+ A- Підписатися

У законі “Про медіа” буде змінено підхід до формування чорних списків осіб, присутність яких через міркування національної безпеки має бути забороненою як на території, так і на екранах України. Такі зміни продиктовані необхідністю дотримання прав людини.

Про це під час громадського обговорення законопроєкту “Про медіа” сказав медіаюрист Максим Дворовий, відповідаючи на запитання представника громадянського руху “Відсіч” Леоніда Овчаренка.

Активіст вважає негативним той факт, що законопроєкт скасовує Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, відомий також як “чорний список Мінкульту”, та натомість запроваджує Перелік осіб, які створюють загрозу національному медіапростору України. Водночас новий перелік передбачає суворіші формальні критерії для занесення до нього, які мають більш аргументовано доводити загрозу для національної безпеки України.

На думку Овчаренка, нові критерії дозволять вільно показувати на екранах України багато проросійських та пропутінських агітаторів на кшталт Микити Михалкова та Михайла Пореченкова.

Але, за словами Дворового, попередній механізм формування чорного списку викликав багато питань з погляду дотримання прав людини. Адже будь-які подібні переліки не мають бути дискримінаційними і для занесення до них повинні бути передбачені чіткі підстави, аби в такий спосіб вони відповідали статті 10 Європейської конвенції про права людини. Також такі переліки мають передбачати можливість перегляду судом рішення про занесення до них певної особи.

Юрист пояснив, що все це дозволить уникнути позовів від таких осіб до Європейського суду з прав людини. У протилежному разі такі позови будуть перспективними.

Дворовий також пояснив, що, згідно із Законом “Про медіа”, формування згаданого переліку буде покладено на Нацраду з питань телерадіомовлення, а не на Мінкульт, як раніше, тому що повноваження Нацради розширюються і створюється єдиний потужний регулятор.

“Але право вносити пропозиції до цих списків, як і раніше, матимуть СБУ та правоохоронні органи”, – додав він.

Як відомо, у грудні 2015 року Законом “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України” були внесені зміни до Закону “Про кінематографію”. Зміни передбачали, що Держкіно відмовляє у видаванні або припиняє дію вже виданого державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, зокрема, якщо одним з учасників фільму є фізична особа, занесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, мало складати Міністерство культури на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони, Служби безпеки України, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Станом на 29 січня 2020 року в списку перебуває 150 осіб. Серед них відомі російські актори та режисери, такі як Олександр Баширов, Сергій Безруков, Федір Бондарчук, Михайло Боярський, Микита Михалков, Іван Охлобистін, Наталія Варлей, Катерина Варнава, Станіслав Говорухін, Валентин Гафт, Станіслав П’єха, а також іноземні – Емір Кустуриця, Стівен Сігал, Жерар Депардьє.

27 грудня 2019 року група народних депутатів зареєструвала законопроект № 2693 “Про медіа”. Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлизавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також членкиня Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба.

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter