“Закоханість не є злочином”: у Фінляндії суд зняв з чиновника звинувачення у домаганнях до підлеглої

Дата: 20 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Фінський суд зняв звинувачення у сексуальних домаганнях з колишнього міського голови міста Ікаалінен, який відправив підлеглій понад тисячу повідомлень романтичного змісту. Суд не побачив у цьому ознак домагань та прийшов до висновку, що “закоханість не є злочином”. 

Про це пише видання Yle.

Фото: Yle

Так, колишній міський голова Юхані Толонен надіслав підлеглій, яку вважав своєю подругою, понад тисячу повідомлень, не пов’язаних з роботою. Він робив це в неробочий час, зокрема й уночі. У листуванні він зізнавався жінці у своїй закоханості, а також коментував її фотографії у фейсбуку, роблячи компліменти щодо її зовнішності.

Проте жінка зазвичай не відповідала на ці повідомлення та кілька разів просила чоловіка не писати їй.

Вона також звинувачувала свого працедавця в тому, що він торкався її сідниць та засунув руку їй у штани, проте суд не знайшов доказів цього.

Сам Толонен відкинув звинувачення в сексуальних домаганнях, пояснивши, що щиро закохався у свою підлеглу. За його словами, він розповів їй про свої почуття, але потім вирішив не навʼязуватися.

Зрештою суд визнав, що “закоханість не є злочином”, відкинувши звинувачення в сексуальних домаганнях, однак засудив за порушення службових обов’язків і злочини щодо безпеки праці. Засуджений повинен виплатити жінці понад 5 тисяч євро за страждання й психологічну шкоду і ще 7 тисяч євро за втрату заробітку й судові витрати.

Через докучання жінка була змушена взяти тривалу лікарняну відпустку. Толонен залишив свою посаду після того, як на нього поскаржилися через домагання. Чоловік змінив прізвище і тепер працює культурним директором в іншому місті.

Нагадаємо, що у липні в Італії суд виправдав шкільного сторожа у справі про домагання до 17-річної школярки. На переконання суддів, те, що сталося, не є злочином, тому що тривало менш як 10 секунд. Таке рішення викликало обурення італійців.

На тлі рішення суду в соцмережах з’явився тренд palpata breve (нетривале обмацування): користувачі та користувачки публікували відео, на яких вони мовчки дивляться в камеру й торкаються себе впродовж 10 секунд. Відео підписували хештегом #10secondi. Так вони хотіли показати, наскільки тривалими насправді можуть бути 10 секунд.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter