Закликали приєднати Запоріжжя та Миколаїв до РФ: есбівці затримали двох інтернет-агітаторів

Дата: 28 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці затримали ще двох агітаторів російських спецслужб, які поширювали в інтернеті заклики на підтримку агресивної політики РФ та приєднання територій України до складу Росії.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Так, у Миколаєві затримали працівницю місцевого ліцею, яка працювала на підрозділ інформаційно-психологічних операцій головного управління генштабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ).

За вказівкою представника російської воєнної розвідки вона створила та адмініструвала антиукраїнську групу в забороненій соцмережі “Вконтакте”. Там вона публікувала дописи, у яких агітувала приєднати Миколаївщину до складу РФ.

Також вона пропонувала українцям не чинити спротив загарбникам і погодитися на захоплення південних регіонів держави.

Як зазначає СБУ, для створення штучної популярності інтернет-спільноти, російська спецслужба “накрутила” для неї майже 30-тисячну аудиторію за рахунок підконтрольних ботоферм з РФ.

Тим часом на Запоріжжі затримали працівника місцевої громадської організації, який на початку повномасштабного вторгнення РФ працював на проросійського блогера, якого підозрювали у колабораціонізмі, Кирила Стремоусова.

Зокрема, псевдоактивіст передавав фейкову інформацію про нібито зростання протестних настроїв серед мешканців регіону після повітряних атак окупантів. Через таку “співпрацю” інформатор потрапив у поле зору російських спецслужб, які залучили його до публічного поширення пропагандистських наративів.

Для цього він створив власний телеграм-канал та сторінку у фейсбуку, де виправдовував збройну агресію РФ і тимчасову окупацію частини Запорізької області.

Тож наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом агітаторам про підозру за ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України).

Крім того, злочинну діяльність жительки Миколаєва додатково кваліфікували за чч. 1, 2 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Жінку затримали, нині вона перебуває під вартою.

Підозрюваним загрожують різні терміни ув’язнення, зокрема, до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що правоохоронці також викрили блогера, який знімав на відео будівлю СБУ у Львові та публічно закликав знищити її. Для вчинення теракту чоловік пропонував поцілити в режимний об’єкт російськими ракетами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter