Закликала “добивати вцілілих” українців: російській блогерці Ельвіні Боровковій повідомили про підозру

Дата: 23 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Правоохоронці повідомили про підозру російській блогерці Ельвіні Боровковій, яка публічно закликала до геноциду українців. Підозрювана – 25-річна громадянка РФ, яка живе в Ярославлі та має популярні блоги з багатотисячною аудиторією в телеграмі та тіктоці.

Про це повідомляють Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора.

Так, за інформацією кіберфахівців, блогерка Боровкова входить до пулу пропагандистів президента Росії Володимира Путіна, які агітують за масові вбивства громадян України та повне знищення української цивільної інфраструктури.

Зокрема, після обстрілу Харкова 22 лютого 2023 року, коли окупанти вдарили по місту зенітно-ракетними комплексами С-300, Боровкова закликала російську армію завдати повторного удару по обласному центру, щоб “добити вцілілих”.

“Кстати, как там Харьков? Говорят, от него ничего не осталось… Такие вот мы, мы вот так вот работаем. Добейте выживших”, – казала блогерка. 

Крім того, Боровкова записала та опублікувала власне звернення до командування російських військ, у якому пропонувала зруйнувати Україну “під нуль”. Це відео підхопили популярні пропагандистські телеканали для створення постановних сюжетів про війну в Україні.

Також блогерка активно долучається до фінансування військових РФ.

Нині їй повідомили про підозру за фактом публічних закликів до геноциду, а також виготовлення матеріалів із закликами до геноциду для їхнього розповсюдження (ч. 2 ст. 442 КК України). Ця стаття передбачає арешт до шести місяців або позбавлення волі на строк до пʼяти років.

Українські правоохоронці розв’язують питання щодо оголошення підозрюваної в розшук.

Нагадаємо, що торік інша російська блогерка Ліза Лазерсон в прямому ефірі ютуб-каналу “Живой гвоздь” з ексголовредом нині ліквідованої радіостанції “Ехо Москви” Олексієм Венедиктовим розповіла антисемітський “анекдот”, де мертвих немовлят порівняли з бетоном.

Це сталося на спільному ефірі від 20 жовтня 2023 року, де збирали донати на розвиток “Живого гвоздя”. Лазерсон процитувала “анекдот”, у якому йдеться, що різниця між мертвими немовлятами й бетоном лише в тому, що останній “не можна розвантажувати вилами”.

Після цього блогерка додала: “Актуалочка”, у такий спосіб пов’язавши “анекдот” з нещодавнім нападом терористичної організації ХАМАС на Ізраїль. Внаслідок цього вже загинули сотні громадян, зокрема й діти.

Фото обкладинки: Харківська обласна прокуратура

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter