Захист Стерненка розповів, що Зеленський пропонував активісту посаду в органах: в ОП заперечують

Дата: 23 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський не втручається в розслідування та розгляд кримінальної справи проти одеського активіста Сергія Стерненка та не пропонував йому жодних посад. 

Про це повідомила в коментарі “Українській правді” прессекретарка президента Юлія Мендель

Фото: з відкритих джерел

На засіданні Приморського райсуду Одеси Стерненко розповів, що Зеленський нібито пропонував йому обійняти державну посаду в одному з правоохоронних органів. Прямо під час засідання йому передали мобільний телефон і сказали журналістам, що на іншому кінці – президент. Активіст відрекомендувався, але слухавку кинули. Згодом він публічно “подякував Зеленському за вирок у свої справі”.

Адвокат активіста Масі Найєм на сторінці у фейсбуку повідомив, що зустріч, на якій Зеленський пропонував посаду, відбувалась, а згодом додав, що відбувалася вона в червні 2019 року. Окрім цього, на зустрічі, за словами Найєма, був присутній на той час керівник Офісу президента Андрій Богдан.

“Президент України не пропонував Сергію Стерненку жодних посад, оскільки такі пропозиції не є частиною моделі соціальних ліфтів, які президент вважає найкращою моделлю відбору професіоналів на посади. Володимир Зеленський наголошував і наголошує, що покладається на незалежність і справедливість правоохоронної системи в розслідуваннях”, – заявила Мендель. 

Стерненка затримали в залі суду. Фото: “Радіо Свобода”

Окрім цього, прессекретарка наголосила, що Зеленський “не втручається в розслідування і не тисне на правоохоронні органи в будь-якій справі”.

“Публічні заяви, якими президента намагаються долучити до цієї історії, є політизацією справи. Жодних дзвінків від вказаної засудженої особи президент не отримував. Глава держави вважає, що не має бути частиною спроб самопіару будь-якого активіста або політика, його ім’я не має використовуватися в спробах захиститися від судового вироку”, – повідомила Мендель. 

Нагадаємо, що до цього Приморський районний суд Одеси визнав Сергія Стерненка і Руслана Демчука винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

Суд урахував, що за однією з інкримінованих статей сплив термін давності, але серед обтяжувальних обставин загалом суддя назвав те, що Стерненко “негативно ставиться” до партії, до якої належав викрадений (“Довіряй справам” мера Одеси Геннадія Труханова), а також те, що потерпілий на час нападу “виконував службовий або громадський обов’язок”.

На переконання Сергія Стерненка, на суддю тиснули, через це оголошення вироку перенесли з 19 на 23 лютого. Активіст заперечує свою причетність та наголошує на політичній вмотивованості цієї справи, а також іншої, де він є фігурантом: йдеться про смерть Івана Кузнецова під час нападу на Стерненка у 2018 році – Українська Гельсінська спілка з прав людини заявила, що розглядає цю справу (за 2018-й) як політично вмотивоване переслідування Сергія Стерненка.

Відомо, що судам в Україні, як показує соціологія, не довіряють майже 80% громадян. Багато українців не довіряють Верховному Суду (69%), однак більшою довірою не користуються й місцеві суди (67,5%).  У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter