Захист обвинувачуваних у вбивстві Бузини звернувся до ЄСПЛ

Дата: 24 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Захист обвинувачуваних у вбивстві журналіста та письменника Олеся Бузини – Андрія Медведька та Дениса Поліщука – звернувся до Європейського суду з прав людини у зв’язку з нерозглядом судом у встановлений термін клопотання про відвід суддів, які входять до складу колегії у справі.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

На засіданні 23 жовтня Шевченківський районний суд Києва знову не розпочав розгляду справи по суті – сторони процесу висловлюються щодо клопотання захисту про відвід судді Тетяни Левицької та головуючого судді.

Адвокат обвинувачуваних Андрій Федур у своєму виступі зазначив, що ще 9 серпня заявив відвід головуючому судді та судді Тетяні Левицькій, щодо якої Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) винесла рішення про невідповідність посаді.

За словами адвоката, заяву про відвід не можна відкладати на потім, її необхідно розглядати негайно.

“Сьогодні нам запропонували цікаву фішку – розглянути відвід заднім числом… це було в іншому складі суду, без присяжних”, – сказав він.

Федур висловив переконання в тому, що присяжних відбирав неповноважний суд, оскільки не розглянув клопотання про відвід.

У свою чергу адвокат обвинувачених Олександр Дульський нагадав суду про рішення ВККС щодо судді Левицької.

Він заявив, що суд уже не має права на розгляд клопотання про відвід через півтора місяця після заяви клопотання, оскільки законодавство передбачає чіткі норми, які визначають негайний розгляд цього питання.

“Ми [захист] подали до ЄСПЛ скаргу на підставі того, що ви не розглянули відводу”, – повідомив Дульський, звертаючись до суду.

Адвокати продовжили виступати зі своєю позицією щодо клопотання.

Нагадаємо, у серпні Шевченківський районний суд Києва визначив п’ять присяжних для розгляду справи про вбивство Олеся Бузини.

7 червня 2018 року Шевченківський райсуд Києва призначив обвинувальний акт щодо підозрюваних у вбивстві журналіста Олеся Бузини Андрія Медведька і Дениса Поліщука до розгляду по суті судом присяжних. Перед цим засідання переносили кілька разів.

Олесь Бузина був застрелений 16 квітня 2015 року в Києві у дворі багатоквартирного будинку, в якому жив. Андрій Медведько і Денис Поліщук, яких підозрюють у вбивстві Бузини, були заарештовані 18 червня 2015 року. У грудні 2015 року Печерський райсуд Києва змінив запобіжний захід для них на домашній арешт.

Дії підозрюваних кваліфіковані за п. 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та ч. 1 ст. 263 (незаконне зберігання зброї) КК України. За вчинене їм загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Обидва не визнають своєї провини. Адвокати Медведька та Поліщука заявляли про фальсифікацію ДНК-експертизи в цій справі і про алібі обвинувачених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter