Заарештований у Росії за шпигунство американський журналіст Еван Гершкович написав першого листа батькам

Дата: 15 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Заарештований в Росії нібито за шпигунство журналіст The Wall Street Journal Еван Гершкович вперше після затримання написав листа своїм батькам із СІЗО “Лефортово”, в якому зазначив, що залишається оптимістом та чекає на зустріч з рідними.

Про це повідомили на сайті WSJ.

Передача Евану Гершковичу в СІЗО та його лист рідним. Джерело: The Wall Street Journal

Він також зазначив, що читає, займається спортом і намагається писати.

“Можливо, нарешті напишу щось хороше”, — написав він у короткому зверненні, яке його родина у Філадельфії (США) отримала в п’ятницю, 14 квітня.

Лист написаний від руки й датований 5 квітня. Написаний він російською мовою, якою Гершкович розмовляє вдома з батьками — емігрантами з Радянського Союзу.

У листі журналіст повідомив, що отримав посилку від друзів з туалетним приладдям, капцями, одягом та канцелярським приладдям.

У WSJ зазначили: оскільки Гершковича звинувачують у шпигунстві, всі його тюремні зустрічі та листування контролюватимуться російськими спецслужбами, судові розгляди відбуватимуться за закритими дверима.

Станом на 15 квітня американському репортеру поки що жодного разу не дозволили зустрітися з друзями чи офіційними особами посольства США в Москві, попри неодноразові прохання про це.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у США визнали неправомірно затриманим журналіста WSJ Евана Гершковича, заарештованого в Росії за обвинуваченням у шпигунстві. Відтоді справу американського журналіста розглядає підрозділ Держдепу, що займається перемовинами про звільнення заручників та інших людей, визнаних незаконно затриманими за кордоном.

Нагадаємо, що Гершковича російські силовики затримали 29 березня 2023 року в Єкатеринбурзі, де він готував свій матеріал, зокрема про ставлення місцевих до війни, ПВК “Вагнер”, завдяки якій деякі засуджені за вбивства повертаються з колоній з помилуваннями, та інші теми.

30 березня Лефортовський суд Москви за клопотанням ФСБ заарештував його в справі про шпигунство. 3 квітня захист журналіста оскаржив його арешт.

The Wall Street Journal заявила, що “категорично відкидає” звинувачення ФСБ щодо свого кореспондента й вимагає його негайного звільнення. Звільнити Гершковича також закликали іноземні та російські журналісти.

Після розголошення ситуації держсекретар США Ентоні Блінкен закликав усіх американських журналістів, що перебувають у Росії, покинути країну. Арешт Гершковича також прокоментував президент США Джо Байден.

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” наголосила, що стривожена затриманням Гершковича. На думку RSF, це видається “заходом у відповідь” на роботу репортера з розслідування діяльності ПВК “Вагнер”.

За даними “Радіо Свобода”, Гершкович живе в Москві близько шести років, висвітлює події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше співпрацював з Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times.

Він став першим з 1986 року американським журналістом, якого Москва звинуватила в шпигунстві. За аналогічним звинуваченням затримали репортера Ніка Данілова, це було ще за часів СРСР.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter