Справи Автомайдану можна розслідувати за півроку – адвокат

Дата: 29 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Деякі слідчі, які розвалювали справи щодо переслідування автомайданівців, пішли на підвищення. З боку Генпокуратури реакції на затягування справ немає.

Минуло рівно два роки з часу, коли близько 2 тисяч активістів здійснили поїздку на власних машинах до резиденції тодішнього президента Віктора Януковича у Межигір’ї. Але досі не розслідувані справи щодо працівників ДАІ, які фальсифікували протоколи, та суддів, які масово ухвалювали рішення про позбавлення активістів водійських прав.

Про це розповіли представники Адвокатської дорадчої групи, що займаються справами Майдану, повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини.

Роман Маселко, адвокат Автомайдану, говорить, що по справах про переслідування автомайданівців немає жодного обвинувального вироку – один був, але його скасували. Є навіть п’ять виправдальних вироків, тобто у цих справах доведено, що працівники ДАІ закону не порушували.

До суду передали 42 обвинувальні акти. Але вже більше року по деяких справах відбувається колообіг: вони повертаються судом у прокуратуру, прокуратура оскаржує в апеляційній інстанції, апеляційна інстанція підтверджує висновок першої інстанції, повертає у прокуратуру і так далі. На зустрічі з генпрокурором Віктором Шокіним та заступником Юрієм Столярчуком, який відповідає за слідство, адвокати говорили, що це не просто недбалість, а саботаж. Але реакції не отримали.

“Ті слідчі, які розслідували, завалили розслідування, але вони не просто залишаються працювати – деякі з них пішли на підвищення. Зокрема, у прокуратурі Київської області був такий керівник слідчого відділу Володимир Павленко. Ми заявили про нього Шокіну, чітко в листі написали, що отакий винен в тому, що розвалено розслідування. І от я вчора перевірив: ця людина є заступником прокурора Черкаської області”, – розповідає Маселко.

За його словами, інший слідчий, який закривав справи, пішов у Генеральну прокуратуру і тепер наглядає за тим, як інші розслідують справу Майдану.

“В одній справі вже чітко встановлено, що працівникам ДАІ давали вказівки. Є така справа щодо колишнього керівника Печерського відділу ДАІ Віталія Кваші та його заступника Олександра Кочерги. Є матеріали допиту, де інспектор ДАІ, який складав протокол, говорив, що він склав його на підставі чіткої вказівки свого керівника”, – розповідає Маселко.

За словами адвоката, працівник ДАІ знав про те, що вчиняє порушення, але не міг заперечити керівництву, бо боявся втратити роботу.

Довгий час справи розслідувалися як окремі епізоди, і це значно ускладнювало притягнення до відповідальності організаторів, бо заважало встановити факт системності порушень.

“Єдиний позитив, який ми можемо відзначити – лише зараз, по суті, в листопаді, всі справи, які розслідувалися розпорошено, в різних прокуратурах Києва та областей, зведені в одне слідче управління Генеральної прокуратури, яке нарешті почало розслідувати ці справи як епізоди єдиного злочину”, – розповідає адвокат.

За словами Маселка, справи Автомайдану насправді не є складними, і уся необхідна доказова база є. Адвокат зазначає, що у випадку, якщо слідчим нададуть необхідні ресурси, яких зараз не вистачає, та не будуть чинити опір розслідуванню, то справи цілком реально розслідувати приблизно за півроку. Але окрім цього важливо притягти до відповідальності винних у саботажі розслідування.

Нагадаємо, адвокати повідомляли, що у справі Автомайдану суддя виніс рішення під тиском, а голова суду порушив присягу. Під час розгляду справ автомайданівців багато суддів діяли невідповідно до закону і до власної волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter