За тиждень до виборів до Омбудсмана надійшла майже тисяча звернень щодо порушення прав виборців

Дата: 01 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

За тиждень до виборів президента України, які пройшли 31 березня, до офісу Уповноваженої з прав людини Верховної Ради надійшла майже тисяча звернень щодо порушення прав виборців.

Про це Людмила Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Найпоширенішою проблемою, за словами Омбудсмана, було незанесення громадян до списків виборців – майже 35% від загальної кількості звернень та неточності в цих списках – до 25%.

“Питання реалізації виборчого права громадянами, які за станом здоров’я не можуть прибути до дільниці, є розповсюдженим та складає 5% усіх звернень. Відсутність медичної довідки щодо стану здоров’я для голосування на дому не дало можливості здійснити волевиявлення майже 10% громадян, які звернулися до Уповноваженого”, – зазначила вона. 

Також представники Уповноваженої моніторили ситуацію на виборчих дільницях та дійшли висновків, що окремі виборчі дільниці були недоступні для осіб з інвалідністю.

“Зокрема, в одному з військових шпиталів міста Луцька кімнати для голосування знаходились на другому поверсі та працівникам медичного закладу доводилося самотужки піднімати осіб з інвалідністю до місця голосування”, – розповіла Денісова. 

Нагадаємо, що повідомити про порушення своїх виборчих прав українці могли правоохоронцям, членам виборчої дільниці та за номером телефону гарячої лінії Уповноваженої 0 800 50 17 20, за допомогою електронного звернення, розміщеного на офіційному сайті Омбудсмана www.ombudsman.gov.ua, безпосередньо до громадської приймальні Уповноваженого (м. Київ, вул. Інститутська, 21/8) або до представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у відповідному регіоні.

Напередодні президентських виборів Центр прав людини “Зміна” розповідав, якими нормами та законами захищені ваші виборчі права, як їх можуть порушувати та чому любителі селфі можуть сісти до в’язниці всього за одне фото 31 березня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter