За півроку в Україні порушували свободу слова 126 разів – ІМІ

Дата: 05 Липня 2018
A+ A- Підписатися

За шість місяців 2018 року експерти ІМІ зафіксували загалом по Україні 126 випадків порушення свободи слова, які сталися у 21 регіоні країни. За аналогічний період 2017 року було зафіксовано менше таких випадків (121).

Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

До трійки лідерів увійшли випадки перешкоджання журналістській діяльності, побиття та погрози журналістам. Цього року експерти ІМІ фіксують зростання кількості випадків у категоріях “перешкоджання” і “побиття” в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Найбільшу кількість порушень за першу половину 2018 року ескперти ІМІ зафіксували в категорії “перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” – 56 (за аналогічний період 2017 року – 44 випадки).

Другу позицію посіла категорія “побиття та напади” – 15, у 2017 році ця категорія посідала лише четверту позицію з 10 випадками за півроку.

Погрози посіли третє місце – 13 випадків (за аналогічний період минулого року погрози були на тому ж місці з 15 випадками).

Водночас із початку року ІМІ зафіксував зменшення випадків обмеження доступу до публічної інформації. Так, за півроку експерти ІМІ зафіксували дев’ять таких випадків. Ця категорія посіла цьогоріч четверту позицію, у той час як за той же період 2017 року ця категорія посідала другу позицію з 17 випадками.

Лідером з порушень прав журналістів з початку року лишається Київ з областю (57 випадків).

Далі йдуть Миколаївщина (вісім випадків) та чотири регіони з п’ятьма випадками (Одещина, Волинь, Дніпропетровщина та Донеччина). В інших регіонах зафіксовано по чотири, три, два та одному випадку.

Переважно порушували право журналістів на професію, згідно з моніторингом, приватні особи, правоохоронці, місцева влада та депутати. Ця тенденція так і залишається стійкою з минулого року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter