За знімками супутника частково оцінили рівень шкоди на окупованому березі Дніпра: затопило майже 19 тисяч будинків

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 14 червня у частинах населених пунктів лівого берега Дніпра на Херсонщині, що окупований Росією, виявили майже 19 тисяч будинків та споруд різного рівня затоплення. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Kyiv Independent

До цього на окупованих територіях рівень шкоди, завданої підтопленням, спричиненим підривом російськими військовими Каховської ГЕС, українські посадовці публічно не озвучували. Не робили цього, бо перевірити отримані дані оперативно складно. 

Для встановлення пошкоджень використовували супутникові зображення UNITAR, а також відкриті джерела, зокрема дані про висоти з NASA DEM. 

Загалом, проаналізували 18 968 будинків у населених пунктах Корсунка, Козачі Лагері, Нова Каховка та Райське, які розділили на три групи:

  • можливо затопленіі Існує певна невизначеність щодо ступеня затоплення цих будинків, і вони потребують подальшого вивчення та перевірки (затоплення до 1 метра) 7 206 будинків;
  • повністю затопленіі Будинки повністю занурені у воду або зазнали серйозних пошкоджень (затоплення більше 3 метрів) 9 573 будинків;
  • частково затопленіі Ці будинки частково затопило, але деяка частина їх залишилась над рівнем води (затоплення 1--3 метри) 2 189 будинків. 

На мапах нижче можна поглянути на населені пункти та будинки, які вважають можливо, частково або повністю затопленими. Відповідно на мапі вони позначені жовтим, помаранчевим та червоним.

Чорним позначили будинки, які не увійшли у межі лінії затоплення.

Населені пункти Нова Каховка та Райське після затоплення. Скриншот сторінки звіту
Населений пункт Корсунка після затоплення. Скриншот сторінки звіту
Населений пункт Козачі Лагері після затоплення. Скриншот сторінки звіту

“На жаль, найбільше постраждали житлові будинки – це 57% всіх об’єктів… Наразі ми маємо проміжні результати дослідження, яке буде продовжуватись. Втім, ми маємо враховувати те, що масштаби катастрофи можуть збільшуватися, адже ми маємо справу з державою-терористом, яка продовжує скоювати злочини проти України”, – каже міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Нагадаємо, що станом на 15 червня на правому березні Херсонщини площа підтоплення, спричиненого підривом російськими військовими Каховської ГЕС, зменшується, втім, досі під водою лишаються 1923 будинки. 

Україна вимагає від ООН визнати підрив Каховської ГЕС екоцидом та геноцидом українців. Також Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду щодо підриву ГЕС, а представники суду вже побували в затоплених Херсоні та Антонівці. 

Кореспондентка ZMINA з’ясовувала в Гаазі, як можна домогтися відповідальності за підрив Каховської ГЕС у міжнародних судах.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter