За воєнні злочини в Україні вже засудили 25 російських окупантів

Дата: 07 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабної війни в Україні за воєнні злочини вже засудили 25 військових РФ. Водночас до суду скеровано обвинувальні акти щодо ще 92 окупантів.

Про це під час онлайн-діалогу щодо воєнних злочинів та злочинів агресії проти України повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

Ілюстративне зображення. Фото: Depositphotos

“Наразі 260 російським військовим повідомлено про підозру, до суду скеровано обвинувальні акти щодо 92, і 25 засуджено. Тривають дискусії щодо формату Спецтрибуналу для керівництва РФ. Усі причетні до злочинів будуть ідентифіковані та притягнені до відповідальності”, – зазначив він.

За словами Костіна, знищення цивільного населення України є навмисною стратегією РФ, яка охоплює вбивства, тортури та сексуальне насильство, що окупанти вчиняють щодо тих, хто ідентифікує себе як українець. Сюди також належить депортація дітей, обстріли критичної інфраструктури та інші воєнні злочини.

“Повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року є продовженням війни, яку РФ веде проти України з 2014 року. Події 2014–2022 років є основою першої частини українських позовів у ЄСПЛ та Міжнародному суді ООН”, – додав генпрокурор.

Нагадаємо, що в грудні 2022 року правоохоронці знайшли докази провини чотирьох учасників російської диверсійно-розвідувальної групи, які вчиняли воєнні злочини в Харківській області – викрадали учасників АТО та катували їх. У суді всі четверо повністю визнали провину та розкаялися. Їх засудили до 11 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter