Викрадали та катували учасників АТО: російських військових засудили до 11 років тюрми

Дата: 24 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці знайшли докази вини чотирьох учасників російської диверсійно-розвідувальної групи, які вчиняли воєнні злочини у Харківській області – викрадали учасників АТО та катували їх.  У суді всі четверо повністю визнали провину та розкаялися. Їх засудили до 11 років позбавлення волі.

Про це повідомляють у Службі безпеки України та Офісі Генерального прокурора.

Під час захоплення Ізюмського району військові РФ виконували завдання щодо виявлення та фізичної ліквідації учасників антитерористичної операції на Сході України.

“Саме вони на початку вересня цього року викрали трьох мешканців селища Борова, які брали участь в АТО. До потерпілих застосовували жорстокі тортури й погрожували вбивством. Таким чином загарбники проводили допити й намагалися “вибити” інформацію про інших українських патріотів”, – йдеться у повідомленні СБУ.

Як додають в Офісі Генпрокурора, окупанти надягли на руки чоловікам пластмасові стяжки та мішки на голову. Після цього викрадали їх та утримували в ямі на базі відпочинку без води та їжі. Одного з учасників АТО російські військові били молотком по кінцівках.

Контррозвідники разом зі спецпризначенцями ЦСО “А” знешкодили ворожу групу під час бойової операції у жовтні цього року. У ході оперативно-бойових заходів четверо російських диверсантів затримали.

Серед них – двоє кадрових співробітників 16-ї окремої бригади спеціального призначення головного управління генерального штабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ). Ще двоє – найманці російської приватної військової компанії.

На підставі зібраних доказів суд визнав фігурантів винними за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Засуджені покарання у вигляді 11 років ув’язнення кожному.

У жовтні ZMINA писала, що під час окупації Козачої Лопані на Харківщині росіяни катували місцевого жителя, ветерана АТО: били так, що під серцем одразу тріснуло два ребра, а також пропускали струм через геніталії й поливали водою.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter