За вбивство мальтійської журналістки-розслідувачки відповідальний уряд країни – слідство

Дата: 30 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Незалежне розслідування в справі про вбивство мальтійської журналістки-розслідувачки Дафне Каруани Галіції 2017 року поклало відповідальність за злочин на державу через створення нею “культури безкарності”.

Про це повідомляє Reuters.

Рештки підірваного автомобіля, в якому загинула мальтійська журналістка. Джерело: dw.com

Розслідування, яке проводили чинний суддя та два судді на пенсії, постановило, що культуру безкарності створили вищі ешелони влади в уряді того часу.

“Потім щупальця безкарності поширилися на інші контролювальні органи та поліцію, що призвело до падіння верховенства права”, – йдеться в доповіді, яку опублікував прем’єр-міністр Мальти Роберт Абела.

У ній наголошується на тому, що держава не визнала реальних та безпосередніх ризиків для життя Каруани Галіції та не вжила заходів для їхнього уникнення. На переконання слідчої ради, вбивство жінки безпосередньо пов’язане з журналістською роботою.

Нагадаємо, що Дафне Каруана Галіція загинула від вибуху у власній автівці в середині жовтня 2017 року. Журналістка співпрацювала з OCCRP і брала участь у розслідуванні “панамського архіву”.

Трьох підозрюваних у підриві бомби заарештували в грудні 2017 року. Один з них визнав свою провину в межах угоди зі слідством й відбуває 15-річний термін ув’язнення. Двоє інших чекають суду. Посередник зізнався в усьому сам, отримав статус державного свідка та помилування.

Організатором вбивства журналістки є місцевий топбізнесмен Йорген Фенек, який мав тісні зв’язки з вищими урядовими посадовцями, вважає прокуратура. У 2019 році йому висунули обвинувачення в причетності до злочину, але свою провину той заперечує. Наразі чоловік чекає суду.

Колишній прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат подав у відставку в січні 2020 року, майже одразу після арешту Фенека. Топпосадовця не звинувачували у вчиненні будь-яких протиправних дій. Пізніше ЗМІ виявили тісні зв’язки між бізнесменом, міністрами та вищими офіцерами поліції країни.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні активісти вимагали від МВС знайти справжніх убивць журналіста Павла Шеремета, який загинув 20 липня 2016 року від вибухівки, підкладеної під автомобіль.

Замовників убивства журналіста слідство досі не встановило. Наразі розглядається справа тих, кого МВС вважає виконавцями. Це лікарка Юлія Кузьменко, музикант Андрій Антоненко та військова медсестра Яна Дугарь. Усі вони заперечують причетність до злочину через сумнівність результатів проведених слідством експертиз. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter