За три квартали 2024 року українці подали 1633 скарги на порушення мовного закону

Дата: 04 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Протягом перших трьох кварталів 2024 року Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови зафіксував 1633 скарги від громадян, що свідчить про високу активність населення в питаннях захисту української мови як державної.

Про це мовний омбудсман Тарас Кремінь повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

Фото: УНІАН

За його словами, хоча загальна кількість звернень знизилася порівняно з минулим роком (3015 звернень у 2023 році), це не свідчить про зменшення уваги до мовного питання. Кремінь наголосив, що це радше відображає поступове поліпшення ситуації з дотриманням мовного законодавства.

Найчастіше громадяни зверталися з питаннями, що стосуються відсутності україномовних версій на вебсайтах інтернет-магазинів (458 випадків), порушень під час обслуговування (272 звернення), мови зовнішньої реклами та вивісок (215), а також випадків у сфері освіти (118 скарг, з яких 73 стосувалися навчальних закладів). 96 скарг стосувалися порушень у медичних установах.

Також 62 звернення стосувалися медійної сфери, 46 – транспорту і перевезень, 48 – культурної сфери, і 23 – книговидань.

“Особливо хочу відзначити активність громадян у відстоюванні своїх мовних прав в інтернет-просторі, сфері обслуговування та щодо зовнішньої реклами і вивісок. Це ключові напрями, які потребують нашої постійної уваги та роботи” зазначив Кремінь.

Найбільше скарг надійшло з Києва (612), Одеської (301) та Дніпропетровської (133) областей. Інші регіони також зареєстрували звернення, хоча щодо 119 випадків неможливо було встановити точне місце подання скарги.

Проблеми з дотриманням мовного законодавства, за словами Кременя, свідчать про необхідність подальшого зміцнення роз’яснювальної роботи та суворішого контролю за виконанням мовних програм у регіонах.

Нагадаємо, що міська влада в Івано-Франківську планує, щоб так звані мовні інспектори робили зауваження за спілкування російською, наприклад, у кафе, магазинах, театрах. 

Водночас використання вислову “мовні інспектори” щодо громадських ініціатив у регіонах не є доречним, бо така назва перегукується з наративами російської пропаганди. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter