За справами проти волонтерів, яких звинувачують у продажі гуманітарки, стоять провокації правоохоронців – депутат Заблоцький

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’ян Заблоцький вважає справи проти волонтерів, де їх звинувачують у продажі гуманітарної допомоги, необґрунтованими. За більшістю таких справ, за його словами, стоїть провокація з боку правоохоронців. 

Таку думку народний депутат від партії “Слуга народу” Мар’ян Заблоцький висловив в інтерв’ю виданню “Економічна правда”.

Фото: agropolit.com

“Я вивчив дуже багато волонтерських справ, і жодна з них не має під собою підґрунтя. На мою думку, правоохоронці поводили себе настільки огидно, наскільки це можна було собі уявити”, – сказав народний депутат.

Він додав, що справи проти волонтерів порушувалися від “збоченого мислення”:

Правоохоронці, особливо із Заходу України, подалі від фронту, були впевнені, що неможливо завозити товари на десятки мільйонів доларів і щось самому не заробити. Тому вони почали придумувати справи в надії, що волонтери самі зізнаються і підуть на угоду зі слідством”.

За словами депутата, таких справ проти волонтерів відкрито десятки.

“Особливо боляче, що десятки автомобілів перебувають на штрафних майданчиках Нацполіції замість того, щоб служити армії”, – каже Мар’ян Заблоцький.

Справи волонтерів, пояснює депутат, завжди ідентичні. До них підходить провокатор, який заявляє, що він буцімто працівник правоохоронних органів. Він каже: “Завтра мої хлопці їдуть на Донбас. Чи можете мені терміново переуступити автомобілі, які ви завезли, а на ті гроші, які я вам дам, завезти нові?” У деяких випадках волонтери відмовлялися, бо обіцяли іншим частинам. Інші на прохання провокатора дзвонили у військову частину і питали, чи там не проти, якщо авто привезуть пізніше. Потім приходив провокатор, давав гроші і казав: “Ну що, продаєш гуманітарку?” 

За словами депутата, провокатор найчастіше був від самих правоохоронців: чи то СБУ, чи Національна поліція. 

Однак наразі ситуація змінилась, і такі справи вже не мають відкривати, вважає народний депутат.

“По-перше, була створена робоча група в правоохоронному комітеті. По-друге, і керівник відповідного департаменту СБУ, і керівник Нацполу, коли зрозуміли суть справ, відреагували негайно. За останні два місяці жодних нових справ проти волонтерів не було. Керівництво цих органів теж щодня читає дані про загибель своїх хлопців. Вони зрозуміли, що робили їхні підлеглі, і зробили висновки. Я списався з генпрокурором. Він обіцяє додатково вивчити ці справи, щоб розглянути можливість закрити вже відкриті”, – додає Мар’ян Заблоцький.

Раніше ZMINA повідомляла, що Апеляційний суд Івано-Франківська зняв арешт з турнікетів, військового спорядження та особистих речей, які були вилучені у львівського волонтера Олега Яницького під час обшуків його підприємства Sika Footwear 31 серпня цього року. 

Водночас у справі волонтера й підприємця Сергія Цибульського Шевченківський суд міста Києва запросив додаткові документи. Бюро економічної безпеки звинувачує волонтера у продажі автомобілів, ввезених як гуманітарна допомога.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter