Апеляційний суд зняв арешт з гуманітарної допомоги та особистих речей, вилучених у львівського волонтера Олега Яницького

Дата: 17 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Івано-Франківська зняв арешт з турнікетів, військового   спорядження та особистих речей, які були вилучені у львівського волонтера Олега Яницького під час обшуків його підприємства Sika Footwear 31 серпня цього року. 

Про це повідомив ZMINA сам волонтер з посиланням на ухвалу Івано-Франківського апеляційного суду.

Олег Яницький

За рішенням суду від 14 вересня, апеляційна скарга волонтера Олега Яницького була задоволена частково: арешт зняли з турнікетів та іншого військового спорядження. А два тижні тому суд ухвалив ще одне рішення: повернути волонтеру персональні речі – системний блок, комп’ютер, телефон та три записники. 

 “У суді 14 вересня ми обґрунтували, що речі, які вилучили правоохоронці, взагалі, не мають стосунку до справи, яку вони розслідують. Однак суддя сказала, що слідчим потрібно дати час на те, щоб вони розібралися у справі. Тому вилучену волонтерську допомогу, комп’ютер і телефон нам не віддали”, — говорить Яницький.  

 Після цього волонтер з адвокатом звернулися в апеляційний суд Івано-Франківська. 

“Апеляцію ми виграли. А два тижні тому також ми виграли питання по моєму комп’ютеру і телефону. Мені їх повернули”, — додає Олег Яницький.

Як відомо, 31 серпня цього року співробітники поліцейського спецпідрозділу КОРД провели обшуки в офісі львівського волонтера та підприємця Олега Яницького. Поліцейські, які прибули на підприємство у Львові, виконували слідчі дії за рішенням суду, і вилучили всю гуманітарну допомогу, яку волонтери не встигли відправити військовим. Того ж дня увечері волонтер Олег Яницький повідомив, що його пробують привʼязати до кримінальної справи, яка стосується іншої людини. 

“Обшук провели без моєї присутності. Коли я приїхав, мені вручили ухвалу щодо кримінальної справи по волонтеру Богдану Лущаку, засновнику благодійної організації “Міжнародний благодійний фонд “Медична фундація” з іншої області. Я його бачив лише кілька разів. Знаю, що він возив автомобілі, у них було вільне місце і так він передавав адресні посилки. Переважно йшлося про сім’ї, які втекли в Європу і чиї чоловіки воювали, і які передавали через цього чоловіка посилки. На кордоні він декларував цю гуманітарну допомогу і вказував адресу доставки мою. От вони за цією адресою і прийшли”, – розповів  Яницький у коментарі виданню ZMINA.

За словами адвокатки волонтера Ірини Данилюк, обшук, який відбувався на підприємстві Олега Яницького, мав суттєві процесуальні порушення:

До обшуку був залучений спецпідрозділ КОРД, що прямо суперечить законодавству України. Оскільки спецпідрозділ КОРД може залучатись тільки у випадку, якщо є достатні підстави вважати, що буде чинитись збройний опір. До того ж, цей обшук відбувався без присутності Олега Яницького. Слідчі про це не повідомили йому. Обшуком було завдано шкоди підприємству і моральної шкоди самим працівникам

Ірина Данилюк

Крім того, адвокатка вважає, що викликають сумнів аргументи правоохоронців про  зв’язок Олега Яницького з тими особами, яким у подальшому була оголошена підозра. 

Ми змогли довести суду і документально підтвердити, що усе вилучене майно, а це військове спорядження, одяг, наплічники, тактична медицина, техніка – все, що було вилучене під час обшуку, воно мало інших донорів ніж ті, що фігурували у кримінальному провадженні. Друге – це майно мало чітко визначеного отримувача допомоги у Збройних силах України. Тобто ми довели, що це майно жодним чином не мало потрапляти до фігурантів кримінального провадження, а воно мало чітке призначення на лінії фронту. Це було підтверджено командирами військових частин”, – додає Ірина Данилюк. 

 Волонтер проходив у цій справі як свідок. За його словами, ніхто в правоохоронних органах не зацікавлений у тому, щоб дізнатись, що відбувалось насправді. Зацікавленість лише одна – відкрити справу і показати статистику керівництву.

Жодної відповідальності за шкоду державі, яку нанесли переслідування волонтерів, правоохоронці не несуть. Якщо порівняти кількість ввезених авто у період вересень-жовтень з періодом квітень-серпень, то вона мінімальна, бо багато людей боїться цим займатись. А це означає, що бандеромобілів на фронті буде суттєво менше, відповідно і боєздатність буде суттєво нижча”, — пояснює волонтер.

Після хвилі обшуків львівські волонтери сконтактували з волонтерами з інших областей і почали обговорювати питання взаємодопомоги, бо побачили, що такі справи проти волонтерів мають системний характер. 

 “Ми звернулися до комітетів Верховної Ради, до Тимчасової слідчої комісії, створеної на вимогу депутатів, які підтримали волонтерів. У мене є дві основні гіпотези, чому почались переслідування волонтерів. Перша – десь “нагорі” у правоохоронців виникло питання, що є стаття, яка передбачає контроль, аби не було розкрадання гуманітарки, а слідчих дій і показників нема. Тому правоохоронці вирішили “пробігтись” по волонтерах. Друга версія – ці обшуки закинули з ФСБ. Адже, ми думаємо, що є “кроти” у високих кабінетах. Основною ціллю тут було б, щоб волонтери менше займались допомогою, боялись, менше допомагали воїнам і відповідно боєздатність ЗСУ падала”, — розмірковує Олег Яницький

 На засідання ТСК запрошували і самих волонтерів. Вони, за словами Яницького, зі свого боку розповідали депутатам і про системні переслідування по автомобілях, і про справи щодо бронежилетів.

 “Це була перша найголовніша зустріч, на якій нарешті ТСК отримала чітку інформацію стосовно того, що відбувається. Відповідно, ми маємо хорошу співпрацю, оскільки і голова ТСК народний депутат від “Слуги народу” Сергій Козир і її члени чітко заявили, що у них є достатньо інформації для того, щоб зрозуміти, що це системні переслідування, і правоохоронці фактично створюють проблему для країни, переслідуючи волонтерів”, — каже Яницький.

Волонтеру вдалось відстояти справедливість у суді й повернути конфісковане майно. Проте так щастить не всім волонтерам, проти яких порушуються справи і в яких вилучається майно. 

 У багатьох волонтерів хепі-ендів немає. Ви розумієте нашу систему: якщо проти тебе висунуті звинувачення, то на тебе чекають іноді і роки бігання по судах. Замість того, щоб волонтерити, треба витрачати час на це. Нікому не побажаю навіть такого досвіду, який у мене був, попри те, що наразі питання закрите. У житті в мене було багато викликів, але морально я був не готовий, що можу зі сторони держави отримати такий удар”, — підсумовує волонтер Олег Яницький

Адвокатка Олега Яницького додає: 

У цьому кримінальному провадженні ми повернулись до стану 31 серпня. Нам було повернуто все вилучене майно, яке має спрямування до Збройних сил України. Окрім того,  було повернуто технічні засоби, які належать датському підприємству”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter