За спорудження барикад білоруські силовики погрожують саджати навіть 16-річних

Дата: 11 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Слідчий комітет Білорусі повідомив, що вилучатиме автомобілі мітингувальників, які блокують транспорт, як “знаряддя злочину”, і нагадав, що за створення барикад у країні можна отримати вирок починаючи із 16 років. 

Про це повідомили у відомстві.  

Барикади на вулицях Мінська

Протести, спричинені невдоволенням результатами виборів президента, тривають у Білорусі вже другий день. У ніч на 11 серпня автомобілісти в Мінську почали блокувати дороги, щоб спецтранспорт не міг дістатися до місця зборів мітингувальників. Так, люди не давали проїхати машинам ОМОНу біля метро “Пушкінська”. Слідчий комітет повідомив, що вже порушив кримінальну справу через блокування на акції протесту в столиці, та наголосив, що за навмисне блокування автомобілів білоруським законом передбачено до десяти років позбавлення волі. 

Під час акцій мітингувальники також почали споруджувати барикади на вулицях. У відповідь на це в слідчому комітеті нагадали, що встановлення барикад, постів та створення інших перешкод, які заважають роботі всіх видів транспорту, заборонено і призводить до кримінальної відповідальності починаючи із 16-річного віку.

Автомобілісти блокують дороги біля метро “Пушкінська” в Мінську. Фото: Хартыя 97

Нагадаємо, що 9 серпня в Білорусі, яку 26 років очолює Олександр Лукашенко, відбулися вибори. За підрахунком ЦВК, чинний очільник країни отримав понад 80% голосів, однак опозиційні сили стверджують, що влада сфальсифікувала результати. Одразу після голосування незадоволені білоруси вийшли на вулиці своїх міст. У перший день протестів силовики затримали понад 3 тис. осіб.

Також опозиційні телеграм-канали та правозахисники повідомляли про загиблого чоловіка, якого в центрі Мінська збив автозак. Однак офіційні джерела цю інформацію спростовують. 10 серпня на вулиці Мінська загинув один з мітингарів. Відомо, що серед постраждалих унаслідок протестів є журналісти.

Насильство щодо білорусів, які не згодні з офіційними результатами президентських виборів, уже засудили в ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter