За сім років СБУ встановила особи понад 1300 бойовиків з Донбасу

Дата: 17 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Упродовж 2014–2021 років військова контррозвідка Служби безпеки України встановила особи 1387 бойовиків так званих “ЛНР” і “ДНР”.

Про це повідомили у СБУ.

За 7 років, що минули від початку збройної агресії Росії, спецслужбовцям вдалось затримати 1096 бойовиків. Окрім цього, викрили 133 агенти іноземних спецслужб, припинили діяльність 6 терористичних груп та ліквідували 210 схронів зі зброєю.

За матеріалами військової контррозвідки, СБУ почала понад 7 тисяч кримінальних проваджень щодо злочинів проти держбезпеки й станом на грудень 688 судових вироків вже набрали чинності. 

Один із кричущих випадків, викритих контррозвідкою, – це спроба викрадення до Росії українського літака-розвідника Су-24МР 2014 року:

“Його намагався здійснити командир екіпажу-спарки однієї з військових частин, дислокованих у Хмельницькій області, якого завербували представники Головного управління Генштабу Збройних сил РФ. Він мав здійснити посадку літака на аеродромі в РФ через нібито несправність бортового обладнання. Однак співробітники СБУ затримали зловмисника на спробі вчинення злочину. А суд визнав його винним, засудивши до 12 років позбавлення волі”.

За 7 років спецслужбовці також зафіксували 439 іноземних спроб отримати відомості з обмеженим доступом, 1624 людини викрили на порушеннях у сфері охорони держтаємниці та інформбезпеки, а 507 службовцям скасували допуск до держтаємниці.

У СБУ звітували й про запобігання корупційним злочинам та проявам організованої злочинності у військах. Завдяки цій роботі з 2014-го не допустили завдання економічних збитків у розмірі 32,7 мільярда гривень.

Нагадаємо, що цього року парламент у першому читанні ухвалив законопроєкт про реформу СБУ, який, за словами критиків, у разі подальшого ухвалення надасть спецслужбі більше повноважень ніж ФСБ у Росії.

Реформувати орган вже не перший рік вимагає як громадськість, так і міжнародні партнери, зокрема Генсек НАТО Єнс Столтенберг

СБУ, як переконують фахівці, успадкувала багато притаманних радянській спецслужбі функцій та нині працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Аналіз її діяльності показав, що більшість справ, які розслідує орган, не стосуються національної безпеки. Водночас займаються спецслужбовці питаннями контрабанди, зокрема наркотиків, господарськими злочинами та зловживанням владою і підробленням документів.

Фотографія обкладинки: Shamil Zhumatov/Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter